Τιμητική διάκριση για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρο Γρουμπό

για την συμβολή του στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Επιχειρηματικά Συστήματα

Ο  ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Γρουμπός τιμήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Εταιρεία  Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) για την επιστημονική και ερευνητική του συμβολή  στην θεματική επιστήμη των «Ευφυών  Επιχειρηματικών Συστημάτων».

Το τιμητικό βραβείο απονεμήθει στον κ. Γρουμπό στο πρόσφατο 19ο Διεθνή  Συνέδριο της ΕΕΣΜ που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.  Στο συνέδριο αυτό ο κ. Γρουμπός έγινε και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών που είναι μια επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2003. Είναι μέλος της  Διεθνούς Εταιρείας Επιστήμης Συστημάτων,  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συστημικής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Έρευνας Συστημάτων. Η ΕΕΣΜ επίσταται του γνωστικού αντικειμένου της Συστημικής Ανάλυσης και των Συστημικών Μεθοδολογιών, αλλά και των άμεσων εφαρμογών τους στο Ελληνικό Δημόσιο και Ιδιωτικό Φορέα.

Στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής κ. Γρουμπός ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου με θέμα «Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σύγχρονα επιχειρηματικά Οικοσυστήματα». Σε αυτή την παρουσίαση έγινε μία διεξοδική και επιστημονική ανάλυση για το  πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και η επίδρασή της στα σύγχρονα επιχειρηματικά οικοσυστήματα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένας διεπιστημονικός τομέας μελέτης που περιλαμβάνει τη δημιουργία έξυπνων μηχανών που μπορούν να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες όπως η μάθηση, η συλλογιστική και η επίλυση πολλών σύνθετων και δύσκολων προβλημάτων. Η ΤΝ όπως την ξέρουμε σήμερα, ξεκίνησε επίσημα το 1956 στο Dartmouth College των ΗΠΑ. Εκεί συγκεντρώθηκαν (50 τον αριθμό) οι πιο επιφανείς ειδικοί εκείνης της εποχής για να κάνουν καταιγισμό ιδεών σχετικά με τις θεωρίες νοημοσύνης και την προσομοίωση. 

Η ΤΝ θεωρείται μία επαναστατική και μεταβαλλόμενη στον κόσμο επιστήμη, αν και εξακολουθεί να είναι ένας νέος τομέας και έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν μπορέσει να καθιερωθεί ως μια βιώσιμη θεωρία. Κάθε μέρα, η νέα γνώση δημιουργείται με αδιανόητη ταχύτητα και ο κόσμος  βασίζεται στα πολλά δεδομένα που αυξάνονται καθημερινά με εκθετικούς ρυθμούς. Η ΤΝ  έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα θεωριών και εργαλείων λογισμικού που έχουν δείξει αξιοσημείωτη επιτυχία στην αντιμετώπιση δύσκολων και προκλητικών κοινωνικών προβλημάτων. Τις  τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος αυτός έχει δει τεράστια ανάπτυξη και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, με τις εφαρμογές της ΤΝ να απλώνονται με ταχείς ρυθμούς  παντού στη ζωή μας.

Στην ομιλία του ο Καθηγητής ανέλυσε πως η ΤΝ διαταράσσει κάθε «επιχείρηση-βιομηχανία» από τη μεταποίηση έως το λιανικό εμπόριο, από τη γεωργία έως την υγειονομική περίθαλψη. Μερικές βιομηχανίες οδηγούν στην υιοθέτηση τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων υψηλή τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες, και βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι σχετικά αργές στην υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης λόγω προκλήσεων όπως οι κανονιστικές ανησυχίες. Οι επιχειρηματικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να θεωρηθούν ως οικοσύστημα τα οποία θωρακίζονται καταλλήλως και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Μέρος αυτής της διαχείρισης του οικοσυστήματος σχετίζεται με την αλληλεπίδραση με τον πελάτη και την κατανόηση των αναγκών των πελατών. 

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρά τα πολλά οφέλη της ΤΝ, υπάρχουν επίσης πολλές ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στην κοινωνία. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η δυνατότητα των συστημάτων ΤΝ να διαιωνίζουν την προκατάληψη και τις διακρίσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συστήματα ΤΝ είναι τόσο αμερόληπτα όσο τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται. Εάν τα δεδομένα είναι προκατειλημμένα, τότε το σύστημα ΤΝ θα είναι επίσης προκατειλημμένο. Η χρήση της ΤΝ για τον έλεγχο του εξοπλισμού του φυσικού κόσμου οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, ειδικά καθώς τα συστήματα εκτίθενται στην πλήρη πολυπλοκότητα του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Η ανθρωποκεντρικότητα δίνει έμφαση στη συμβίωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων και της ικανότητας των μηχανών, και πρέπει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο μέλλον της έρευνας για την ΤΝ. Η ΤΝ δεν μπορεί να πετύχει αγνοώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τη γνωστική επιστήμη (cognitive science). 

Ο καθηγητής απάντησε στο ερώτημα αν η ΤΝ είναι απειλή για την κοινωνία: «Όσον αφορά το ερώτημα εάν η ΤΝ θα γίνει απειλή για την κοινωνία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ΤΝ είναι τόσο καλή όσο οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν. Ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή κατάχρηση  της ΤΝ, εναπόκειται σε εμάς ως κοινωνία να διασφαλίσουμε ότι η ΤΝ αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με υπεύθυνο και ηθικό τρόπο». Αυτό απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει όχι μόνο εμπειρογνώμονες τεχνολογίας, αλλά και ηθικούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους. Είναι σημαντικό να θεσπιστούν ηθικά πλαίσια και κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της ΤΝ, ώστε να διασφαλιστεί ότι εξυπηρετεί το μεγαλύτερο καλό και δεν προκαλεί βλάβη.

Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται σε εμάς να διαμορφώσουμε το μέλλον της ΤΝ και να διασφαλίσουμε ότι θα μας ωφελήσει όλους. Ας αγκαλιάσουμε τη μετασχηματιστική δύναμη της ΤΝ, αλλά και να αναγνωρίσουμε την ευθύνη που την συνοδεύει, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, ασφαλή, και πιο δίκαιο μέλλον για όλους.



 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ