Χρήστος Σπίρτζης: Επιμένει στη σύγκλιση - συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορούν να εισφέρουν σε μια τέτοια προσπάθεια, πολύ απλά η Κεντροαριστερά θα απαξιωθεί, εκτιμά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Το ζήτημα της σύγκλισης – συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, επανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Χρήστος Σπίρτζης. «Νομίζω ότι αν ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν μπορούν να εισφέρουν σε μια τέτοια προσπάθεια, πολύ απλά η Κεντροαριστερά θα απαξιωθεί και θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα μετακινηθεί δηλαδή το δίπολο του πολιτικού συστήματος μέσα στη δεξιά πολυκατοικία μεταξύ δεξιάς, κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε πως ο πρώτος που είχε κάνει πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν ο Νίκος Φίλης. «Νομίζω ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής είναι να φέρουμε στο προσκήνιο μια πολιτική ατζέντα, ένα πολιτικό πλαίσιο και συνεργασίας και διεύρυνσης. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος επειδή ακούω διάφορες ανησυχίες, να πηγαίνουμε είτε σε διαίρεση των υπαρχόντων κομμάτων είτε σε διάλυση» κατέστησε σαφές.

Για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, ο κ. Σπίρτζης είπε: «Έχουν συντελεστεί πολύ μεγάλες κοινωνικές μεταβολές και λόγω της κρίσης πανδημίας και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές στρέφουν σε όλη την Ευρώπη τις κοινωνίες σε συντηρητικές κατευθύνσεις. Επομένως, είναι μια περίοδος που οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης. Κάποτε την είχαν όταν είχαμε ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, υπήρχε και η πολυτέλεια για διαφοροποιήσεις, για διαιρέσεις, για εκφράσεις πολύ διαφορετικές και σε κοινωνικό επίπεδο, σε εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων και σε επίπεδο πολιτικών φορέων.

Λοιπόν, σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για περαιτέρω διαιρέσεις, ούτε για να αφήνουμε τον χρόνο να περνά. Να ρίχνουμε το τενεκεδάκι λίγο αργότερα στις εκλογές, στις δημοτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές ή δεν ξέρω από πότε. Πρέπει άμεσα να υπάρχει ένα πολιτικό τραπέζι για να δούμε τις συγκλίσεις που υπάρχουν και να τις διευρύνουμε. Όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Από ανθρώπους που ιδιωτεύουν, από άλλες κινήσεις, από κοινωνικές εκφράσεις, προκειμένου να συγκροτηθεί μία κοινωνική πλειοψηφία που θα μπορέσει και που θα μεταφραστεί σε πολιτική πλειοψηφία, που θα μπορέσει να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση».

Για το ζήτημα των διαγραφών που έχει ανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως: «Το είπα και πριν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια περαιτέρω διαιρέσεων, άρα όχι και διαγραφών. Κατά τη γνώμη μου, παρότι στην ουσία αλλά και στο ύφος όσων έχουν ειπωθεί από τους συντρόφους μας που διατύπωσαν αυτά που διατύπωσαν, δηλαδή την αμφισβήτηση στο πρόσωπο, είναι απαράδεκτα.

Νομίζω ότι αυτά τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί γιατί δεν υπήρξε μια πολιτική διαδικασία αυτοκριτικής, κατάθεσης προτάσεων, σύνθεσης, αλλά μπήκαμε σε μια διαδικασία που δεν είναι οργανωτίστΙκο αυτό που λέω. Μπήκαμε σε μια διαδικασία εκλογής Προέδρου χωρίς να προηγηθεί πολιτική συζήτηση και η προσπάθεια σύνθεσης. Άρα οι κόντρες που υπήρχαν από τη βάση μέχρι την κορυφή πήραν άλλου είδους χαρακτηριστικά».

Ως προς το αν πρέπει να στηριχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Σπρίτζης δήλωσε πως: «Βγήκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη συμμαχία, από τη βάση, με μια δημοκρατική διαδικασία. Εγώ δεν αποδέχτηκα τη διαδικασία, όπως ξέρετε και δεν συμμετείχα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αμφισβήτηση της διαδικασίας. Θα συνεχίσω να είμαι στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που διαρρέουν διάφοροι εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα είναι να τα φιλτράρουμε πρώτα. Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι προσπάθεια σύνθεσης και σε περίπτωση που και εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν αντιληφθούν το τι πρέπει να γίνει, η γνώμη μου είναι ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τη βάση που θα υπερβούν τα δύο κόμματα. Το είδαμε στις δημοτικές εκλογές».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ