Αυτοφροντίδα: Πώς μας ωφελεί;

Αξίζει και σήμερα να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Η αυτοφροντίδα παρά τις πολλές υποχρεώσεις και το ενδεχομένως γεμάτο σας πρόγραμμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Κι αν δεν είναι δυνατόν να πάτε σε spa ή να ολοκληρώσετε το βιβλίο που έχει μείνει στην ίδια σελίδα εδώ και ένα μήνα, κάντε ό,τι μπορείτε και ταιριάζει στο πρόγραμμά σας για μια έστω σύντομη αλλά ουσιαστική προσωπική στιγμή μόνο με και για εσάς.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε «χώρο» για τέτοιες στιγμές; Διότι η εστίαση στον εαυτό σας έχει οφέλη που ίσως δεν φανταζόσασταν καν. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Γιατί αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς

Η αυτοφροντίδα:

Μας κάνει πιο ανθεκτικούς

Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος και τις επιπτώσεις του και είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερες επιλογές επειδή νιώθουμε πιο «γεμάτοι» και πιο συγκεντρωμένοι.

Μερικές ανάσες καθαρού αέρα και μια βόλτα με τα πόδια μπορούν να ηρεμήσουν το νευρικό μας σύστημα και να «κλειδώσουν» εκτός αρνητικές σκέψεις.

Αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προσφέρουμε στον εαυτό μας την τακτική φροντίδα που του αξίζει είναι επειδή ίσως κάπου στην πορεία της ζωής τον ξεχνάμε… Σαν αποτέλεσμα, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή μας μπορεί να μειωθούν.

Με την αυτοφροντίδα, «θυμόμαστε» εμάς, τους στόχους, τα όνειρα και τις ανάγκες μας και πέραν του ότι πατάμε πιο γερά στα πόδια μας, αισθανόμαστε μεγαλύτερη ισορροπία και η διάθεσή μας γίνεται κάθε μέρα και καλύτερη.

Προωθεί την ευημερία

Σκεφτείτε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας ως ένα ενιαίο σύστημα που μονίμως αλληλεπιδρά. Όταν κάνετε θετικά πράγματα, ολόκληρο το σύστημα ωφελείται. Όταν προσφέρετε στον εαυτό σας απλές πράξεις αυτοφροντίδας, το αποτέλεσμα είναι ένα αίσθημα μεγαλύτερης ευεξίας.

Κατ’ επέκταση, είστε σε θέση να μεταδίδετε αυτήν την ηρεμία και στους γύρω σας και να χτίζετε πιο ποιοτικές και ουσιαστικές σχέσεις.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την πέψη

Όταν το σώμα βρίσκεται σε «επιφυλακή» και σε κατάσταση στρες, εισέρχεται σε μια κατάσταση «πάλης». Σαν αποτέλεσμα, η πέψη επιβραδύνεται και η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να διαταραχθεί.

Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας και ταυτοχρόνως μειώνεται το επίπεδο του άγχους, μπορείτε να ξεκουράζεστε καλύτερα, να κοιμάστε καλύτερα, να χωνεύετε καλύτερα συν του ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί επίσης καλύτερα…

Αυξάνει την παραγωγικότητα

Όταν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, μπορεί να κάνετε πολλά πράγματα, αλλά η ποιότητα της εστίασής σας είναι χαμηλή.

Οι πράξεις αυτοφροντίδας είναι η πηγή ενέργειας που χρειάζεστε έτσι ώστε να έχετε πιο οργανωμένη σκέψη και βελτιωμένη ψυχική εστίαση.

*Σκεφτείτε λοιπόν: «Ποια απλά πράγματα θέλω να προσφέρω στον εαυτό μου»; Κάντε μια λίστα και ξεκινήστε από σήμερα…

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ