Ρυτίδες: Καταρρίπτουμε 3 κοινούς μύθους

Κι όμως, το χαμόγελό σας δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τις ρυτίδες σας

Αποτέλεσμα του χρόνου που περνάει ή της πρόωρης γήρανσης, οι ρυτίδες είναι ίσως η μεγαλύτερη beauty ανησυχία των γυναικών.

Μαγική «συνταγή» για να κρατήσουμε το δέρμα μας νεανικό για πάντα δεν υπάρχει, δυστυχώς – η εμφάνιση των ρυτίδων, όπως και των άλλων σημαδιών γήρανσης, είναι αναπόφευκτη.

Σήμερα ξεκαθαρίζουμε 3 από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από το θέμα.

Μύθος #1: Η μητέρα μου είχε ρυτίδες από μικρή, επομένως ό,τι και να κάνω δεν τις αποφεύγω

Αλήθεια: Είναι γεγονός πως το DNA, η κληρονομικότητα δηλαδή, παίζει σημαντικό ρόλο ως προς το πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες στην επιδερμίδα.

Σίγουρα, όμως, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την γήρανση του δέρματος: η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, η έλλειψη ύπνου, οι ορμονικές αλλαγές, το κάπνισμα, το μπλε φως από τις digital οθόνες κ.α. επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης- αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα κάθεστε με σταυρωμένα χέρια και θα περιμένετε την… άφιξη των ρυτίδων.

Το αντίθετο! Η πρόληψη, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ο καλύτερος τρόπος να καθυστερήσετε την εμφάνισή τους – για αυτό:

– Αποφύγετε, όσο είναι στο χέρι σας, παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κ.λπ

– Ενισχύστε από νωρίς το καθημερινό σας skincare με έναν αντιοξειδωτικό ορό, που θωρακίζει την επιδερμίδα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση

– Φοράτε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και με συννεφιά.

Μύθος #2: Υπάρχει μια ιδανική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας που «σβήνει» τις ρυτίδες

Αλήθεια: Αν και οι προσπάθειες της κοσμετολογίας εστιάζουν στο να βρεθεί η μαγική φόρμουλα που… εξαφανίζει τις ρυτίδες, μέχρι στιγμής τα πιο δυνατά skincare «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνισή τους και να λειάνουν την όψη τους σε σημαντικό βαθμό.

Εσείς, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να υπερασπιστείτε τη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας σας είναι:

– Να μην παραλείπετε το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό του προσώπου σας το βράδυ, όσο κουρασμένη κι αν είστε. Οι πόροι της επιδερμίδας σας ασφυκτιούν στο τέλος της ημέρας από ρύπους, σκόνη, σμήγμα, υπολείμματα μακιγιάζ, και αν δεν τους απελευθερώσετε με τον καθαρισμό, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εμφανιστούν θαμπάδα, ατέλειες, και σημάδια πρόωρης γήρανσης.

– Να λάβετε από νωρίς τα μέτρα σας κατά των εξωτερικών επιθέσεων που προκαλούν οξειδωτικό στρες και πρόωρη γήρανση, βάζοντας στην πρωινή ρουτίνα φροντίδας ένα serum με Βιταμίνη C, την βασίλισσα των αντιοξειδωτικών.

– Με δεδομένο πως η φυσική παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται από νωρίς, εντάξτε στο βραδινό σας skincare την «θαυματουργή» ρετινόλη, το πιο ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό.

– Μην ξεχνάτε το ραντεβού σας με τον δερματολόγο σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο οποίος θα διαγνώσει ακριβώς την κατάσταση της επιδερμίδας σας και θα σας καθοδηγήσει ακριβώς για τη φροντίδα που έχει ανάγκη.

Μύθος #3: Μόνο η περιποίηση αρκεί

Αλήθεια: Ακόμα και το πιο high-end skincare δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση αν όλες οι υπόλοιπες συνήθειές σας, ο τρόπος ζωής σας, επιταχύνει την πρόωρη γήρανση – αυτή είναι, ίσως, η πιο ουσιαστική αλήθεια που χρειάζεται να γνωρίζετε αν πραγματικά θέλετε να καθυστερήσετε την εμφάνιση των ρυτίδων, των καφέ κηλίδων, της χαλάρωσης.

Το να αποφύγετε τη ρύπανση, αν μένετε σε αστικά κέντρα, ή την έκθεση στον ήλιο είναι αδύνατον – αυτό, όμως, που είναι στο χέρι σας είναι να φοράτε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό SPF, να τρέφεστε σωστά, να αποφεύγετε τη ζάχαρη, το κάπνισμα και το αλκοόλ, να εξασφαλίζετε όσο περισσότερο, ποιοτικό ύπνο μπορείτε, να μειώσετε τις ώρες που περνάτε πάνω από τις digital οθόνες, να γυμνάζεστε συστηματικά, και βέβαια, να περιποιείστε σωστά το δέρμα σας.

 

vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ