Πιτ μπουλ: Μια ιδιαίτερη και παρεξηγημένη φυλή σκύλων

Τα Πιτ Μπουλ προέρχονται από την Αγγλία, την Ουαλία και την Ιρλανδία. Τον 19ο αιώνα πέρασαν στη Βόρεια Αμερική από Άγγλους εργάτες μετανάστες. Είναι μία φυλή που δημιουργήθηκε από τα μπουλντόγκ και τα τερριέ.

Μέγεθος

Είναι μεσαίου μεγέθους σκύλοι με ύψος από 46 έως 56 εκατοστά και βάρος από 16 έως 25 κιλά. Ζουν από 12 έως 14 χρόνια.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Το κεφάλι τους είναι ιδιαίτερα πλατύ κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι έχει το σχήμα ενός τούβλου. Το στέρνο τους είναι βαθύ και επίσης πλατύ. Το σώμα τους ρωμαλέο και εξαιρετικά μυώδες. Το τρίχωμα τους είναι κοντό, παχύ και λαμπερό και σε όποιο χρώμα ή συνδυασμό χρωμάτων μπορούμε να φανταστούμε. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση παρά μόνο ένα καλό βούρτσισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υγεία- Διατροφή

Τα πιτ μπουλ δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Ίσως στη διάρκεια της ζωής τους να παρουσιάσουν κάποια προβλήματα στα οστά τους και ειδικότερα στα ισχία τους.  Μία κληρονομική ασθένεια στα μάτια, παρουσιάζουν καταρράκτη. Δερματική αλλεργία και εκ γενετής καρδιοπάθειες. Όλα είναι γνωστά της φυλής και ελέγχονται από την νεαρή τους ηλικία. Όπως είπαμε, έχουν ένα δυνατό και μυώδες σώμα γι αυτό και η διατροφή τους θα πρέπει να είναι ανάλογη. Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, κρέας, πουλερικά και ψάρια και αρκετούς υδατάνθρακες. Το λαμπερό τους τρίχωμα για να διατηρηθεί θα πρέπει τα γεύματα τους να είναι εμπλουτισμένα με λιπαρά οξέα, Ω3 και Ω6 και οπωσδήποτε βιταμίνη Ε. Τέλος, τα δόντια τους χρειάζονται εντατική φροντίδα, καθάρισμα ενώ είναι χρήσιμα και τα οδοντικά βοηθήματα.

Χαρακτήρας-Εκπαίδευση

Τα πίτ μπουλ είναι πολύ ιδιαίτερη φυλή σκυλιών. Κατά καιρούς έχουν παρεξηγηθεί από πολλούς. Έχουν έναν πολύ ποιοτικό χαρακτήρα. Είναι ευχάριστα, ευγενικά, καλότροπα, αφοσιωμένα, πιστά και χρειάζονται προσεγμένη και καλή ανατροφή. Δεν είναι γεννημένα για να επιτίθενται ούτε στους ανθρώπους ούτε και σε άλλα ζώα. Η εκπαίδευση τους πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία. Αρχικός σκοπός είναι η κοινωνικοποίηση τους. Μπορούν να μάθουν να συμβιώνουν με τα άλλα ζώα ίδιας ή διαφορετικής φυλής αλλά και άλλου είδους. Είναι πεισματάρικα και χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αυστηρότητα και συνέπεια στην εκπαίδευση τους. Πρέπει να δέχονται σαφείς και ξεκάθαρες εντολές. Είναι πανέξυπνα, θαρραλέα και τολμηρά. Η προστασία της οικογένειας είναι πρωταρχική τους φροντίδα και μέλημα. Όσο όμως σκύλοι-φύλακες είναι, άλλο τόσο παιχνιδιάρικα και φιλικά είναι. Έχουν πολλή ενέργεια την οποία πρέπει καθημερινά να την διοχετεύουν ώστε να μην υποφέρουν αρχικά και να μην την διοχετεύουν με λάθος τρόπο, κάνοντας ζημιές. Η καθημερινή άσκηση είναι απολύτως απαραίτητη. Τρέξιμο, πεζοπορία, παιχνίδια με φρίσμπι είναι απαραίτητο να ενταχθούν στο πρόγραμμα σας. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν ποδήλατο ή πατίνια παρέα με το πιτ μπουλ τους. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να κάνετε μαζί δραστηριότητες που θα οξύνουν το μυαλό τους. Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού-λιχουδιάς είναι μία πολύ καλή απασχόληση ή τα διάφορα μασητικά παιχνίδια ή η επαναφορά αντικειμένων.

Αυτά λοιπόν, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής των πιτ μπουλ. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε και να προσθέσαμε πληροφορίες σε όσα ήδη γνωρίζατε.  Αν επιθυμείτε να είναι η επιλογή σας ως κατοικίδιο, μην ξεχνάτε ότι χρειάζονται φροντίδα, αφοσίωση, χρόνο  και πολλή, πολλή αγάπη. Η ανταπόδοση σε σας και στα μέλη της οικογένειας σας θα είναι τεράστια!!

https://www.ethnos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ