Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας: Ενστάσεις για τη συμμετοχή σε εκθέσεις αγροδιατροφικού περιεχομένου

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της Χριστίνας Παναγογιαννοπούλου, περιφερειακής συμβούλου Αχαΐας στην Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

«Έρχεστε σήμερα να προτείνετε την έγκριση χιλιάδων 80.000€ για συμμετοχή σε εκθέσεις αγροδιατροφικού περιεχομένου την ίδια ώρα που στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι αγρότες δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και το βιός τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλετε να προωθήσετε και στις εκθέσεις αυτές, και το λέτε ξεκάθαρα. Στόχος είναι η προβολή των επιχειρήσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της απασχόλησης. Και επιπλέον τα προϊόντα των τοπικών επιχειρήσεων να βρουν θέση σε αγορές υψηλού βιοτικού επιπέδου. Σε ποια περίοδο τα λέτε όλα αυτά;

Όταν τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια, όταν οι βιοπαλαιστές αγρότες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα καθημερινά έξοδα, όταν το δικό τους βιοτικό επίπεδο πέφτει καθημερινά. Κι εσείς λέτε πως θα «σπρώξετε» τα προϊόντα σε «αγορές υψηλού βιοτικού επιπέδου». Τι αντίφαση και πόση υποκρισία κρύβουν οι περιγραφές σας!!

Και πόσο πρόκληση είναι να λέτε ότι όλα τα κάνετε για την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο λαός δεν χρειάζεται απασχόληση, αλλά μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Οι πολιτικές που στηρίζετε το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών του μόχθου των αγροτών, και είναι αυτές που έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Είναι αυτές οι πολιτικές που τους αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού και διαφόρων ασθενειών, χωρίς να αποζημιώνονται εξολοκλήρου για τις καταστροφές στην παραγωγή τους. Είναι αυτές οι πολιτικές που και εσείς ως περιφερειακή αρχή στηρίζετε που μένουν χαμηλές οι τιμές των προϊόντων τους.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε – αφού τόσο ενδιαφέρεστε για την αγροδιατροφή- πώς θα επιβιώσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής μας χωρίς να υπάρχουν εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα, εγγυημένων τιμών που η έλλειψή τους καθιστά τους αγρότες έρμαια των εμποροβιομηχάνων, με κατρακύλισμα των τιμών; Ή πως θα επιβιώσουν οι ελαιοπαραγωγοί μετά τη φετινή ακαρπία, ή τι μέτρα θα πάρει η Περιφέρεια για να προστατεύονται από τις φυσικές καταστροφές. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η προβολή λίγων επιχειρηματιών, γι’ αυτό και η συνεργασία σας με τα επιμελητήρια.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό, δεν θεωρούμε ότι αυτές οι εκθέσεις θα προσφέρουν κάτι στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού της περιοχής και καταψηφίζουμε τη συμμετοχή μας.

Στεκόμαστε απέναντι στο κράτος, και όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τους εμποροβιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Σε αυτούς που υποστηρίζουν τον μονόπλευρο προσανατολισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων την ώρα που οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων δυσκολεύουν τη ζωή των γεωργών, των κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, και ταυτόχρονα υποβαθμίζουν την ποιότητα βασικών ειδών διατροφής του λαού μας.

Στεκόμαστε δίπλα στην αγροτιά που δεν το βάζει κάτω, που με περηφάνια συνεχίζει να παλεύει, να διεκδικεί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Την πολιτική τσακίζει του μισθούς, το εισόδημα, τα δικαιώματά μας.»

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ