Κοινο_Τοπία: Ξενάγηση στην έκθεση με θέμα «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου»

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με τις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργανώνει με τη βοήθεια του Γιάννη Μόσχου Αρχαιολόγου και επιμελητή Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με θέμα «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου» που πραγματοποιείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου το πρωί.

Στην ξενάγηση μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν άτομα από 15 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ στο 2610.622250 και στο 2610.277171 τις άλλες ώρες. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

thisayros_enetikon_nomismaton_toy_14oy_ai._apo_tis_anaskafes_sti_mikri_perimetriki_ton_patron.jpg

Η αρχαιολογική περιοδική έκθεση με θέμα «Τα Μυστικά του Θησαυρο- φυλακίου» ρίχνει φως στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της Πάτρας ήδη πριν τη ρωμαϊκή περίοδο, τη χλιδή στη διαβίωση αλλά και στα ταφικά έθιμα, τον συμβολισμό στην εικονογραφία κοσμημάτων, το προηγμένο επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνογνωσίας, το κύρος που προσέδιδε ο χρυσός στον κάτοχό του ακόμη και ως κτέρισμα της μεταθανάτιας ζωής, τις ιστορικές συνθήκες και οικονομικές κρίσεις που σκιαγραφούνται από περιπτώσεις αποθησαυρισμένων νομισμάτων.

hryso_daktylidi_me_egglyfi_stefanomeni_kefali.jpg

Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές στην Πάτρα και στοχεύει να ρίξει φως στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της πριν τη ρωμαϊκή περίοδο, τη χλιδή στη διαβίωση και τα ταφικά έθιμα, την καλλιτεχνική έκφραση και επιδόσεις, τον συμβολισμό στην εικονογραφία, τις κοινωνικές και φιλοσοφικές ή θρησκευτικές προεκτάσεις των πολύτιμων αντικειμένων που εκτίθενται.

Τα ευρήματα φυλάσσονται σήμερα στα άδυτα της Υπηρεσίας, στο λεγόμενο θησαυροφυλάκιο, και μπορούν να χαρακτηριστούν πολύτιμα όχι μόνο λόγω της αρχαιολογικής/πολιτισμικής αξίας τους αλλά επίσης λόγω των πολύτιμων πρώτων υλών κατασκευής τους (χρυσός, ασήμι, ημιπολύτιμοι λίθοι).

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ