Περιήγηση γνωριμίας στο Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας με την Κοινο_Τοπία

Το Σάββατο 9 Μαρτίου

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με τις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργανώνει με τη βοήθεια του Μιχάλη Γκαζή, αρχαιολόγου περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας το Σάββατο 9 Μαρτίου το πρωί.

Στην περιήγηση μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν άτομα από 12 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ στο 2610.622250 και στο 2610.277171 τις άλλες ώρες καθώς και στο [email protected] τα μέλη. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

Σχετικά με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας

Το ρωμαϊκό Στάδιο των Πατρών άρχισε να αποκαλύπτεται το 1972, περίπου 100μ δυτικά του Ωδείου. Η ανατολική πλευρά του, που σώζεται καλύτερα, ήρθε στο φως σταδιακά μετά την κατεδάφιση των κατοικιών που βρίσκονταν στα δυτικά της πλατείας Αγ. Γεωργίου και έως την οδό Ηφαίστου. Το τμήμα αυτό του Σταδίου είναι σήμερα επισκέψιμο, μετά από εργασίες στερέωσης και διαμόρφωσης του χώρου. Η δυτική μακρά πλευρά, μεταξύ των οδών Αλ. Υψηλάντου και Καραϊσκάκη, ήταν πιο στενή σε σχέση με την ανατολική.

Το μνημείο έχει επίμηκες σχήμα με προσανατολισμό ΒΑ–ΝΔ και συνολικό μήκος που υπολογίζεται σε 200μ. Το μήκος της αρένας είναι 170μ, το δε πλάτος της μεταξύ 30 και 36μ. Κατά μήκος της ανατολικής μακράς πλευράς υπήρχαν δύο ή τρία διαζώματα. Κάτω από τις κερκίδες υπήρχαν σειρές δωμάτων, που εξυπηρετούσαν της ανάγκες λειτουργίας του Σταδίου.

Με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι το Στάδιο πρέπει να κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 1 ου αι. μ.Χ. Πιθανώς η κατασκευή του να σχετίστηκε με τον εορτασμό εκατονταετηρίδας της εδώ ρωμαϊκής αποικίας (Colonia Augusta Achaica Patrensis) το 86 μ.Χ. Στο μνημείο λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί (θεατρικοί, μουσικοί) και αθλητικοί αγώνες, καθώς και αγώνες μονομάχων και θηριομαχίες.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ