Eυτυχία: Τι άλλο μπορεί να είναι αν όχι επιλογή;

Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την αρχή

«Οταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» έγραψε κάποτε ο Αϊνστάιν λίγο πριν πάρει το Νομπέλ Φυσικής. Και πράγματι. Το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε μια ευτυχισμένη ζωή, αρκεί εμείς οι ίδιοι να το θέλουμε…

Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την αρχή;

1 Μοιραζόμαστε θετικά συναισθήματα

Μοιραστείτε χαρούμενες αναμνήσεις και εμπειρίες με τους γύρω σας. Μιλήστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα για τα όνειρα και τις προσδοκίες σας. Η χαρά έχει μεταδοτικό χαρακτήρα. Εκτός λοιπόν από το ότι

τη μεταφέρουμε στους άλλους, βοηθάμε και τον εαυτό μας να κρατήσει ζωντανή τη «φλόγα» των θετικών συναισθημάτων και των όμορφων σκέψεων.

2 Λέμε «μπράβο» στον εαυτό μας

Μη διστάζετε να επαινείτε τον εαυτό σας για τα μικρά επιτεύγματα της καθημερινότητας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, και αν σκεφτείτε πόσα πράγματα φέρετε εις πέρας καθημερινά, θα διαπιστώσετε πως αξίζετε όχι ένα «μπράβο», αλλά πολλά.

3 Στεκόμαστε και απολαμβάνουμε με όλες μας τις αισθήσεις

Κλείστε τα μάτια σας όταν τρώτε ένα κομμάτι από την αγαπημένη σας σοκολάτα, μη βιάζεστε να τελειώσετε το βραδινό σας, μην προσπερνάτε μια μυρωδιά που σας ηρεμεί, σταθείτε και κοιτάξτε το περιβάλλον γύρω σας όταν πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο σας στο πάρκο.

Γενικά προσπαθήστε να κατεβάσετε ταχύτητα και να απολαύσετε τα… μικρά και τα απλά, έστω και για λίγο.

4 Δεν υπεραναλύουμε τα πάντα

Μια χαρούμενη στιγμή είναι αυτό που φαίνεται και τίποτα παραπάνω. Δεν χρειάζεται να τη «χαλάτε» ψάχνοντας μονίμως τα «πώς» και τα «γιατί». Απλά απολαύστε την…

5 Δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους

Αλλωστε ο καθένας είναι μοναδικός. Οταν πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης με ανθρώπους που θεωρείτε πως είναι σε κάποιον τομέα καλύτεροι από εσάς, μπορεί να νιώσετε ένας είδους «στέρησης».

Αντιμετωπίστε εκείνους που θαυμάζετε με θετικό τρόπο. Δείτε τη συναναστροφή μαζί τους ως μια ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης. Και φυσικά, όπως είπαμε, εστιάστε στα δικά σας μικρά επιτεύγματα. Στο ότι σήμερα, για παράδειγμα, αισθάνεστε καλύτερα από χθες.

Εστιάζοντας στα «μικρά», θα έχετε περισσότερους λόγους για να χαρείτε.

6 επιδιώκουμε μια ήρεμη ζωή

«Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία απ’ ό,τι το κυνήγι της επιτυχίας και η συνεχής ανησυχία που αυτό συνεπάγεται».

Και γιατί να μην κλείσουμε με τη δεύτερη ρήση του Αϊνστάιν για την ευτυχία…

Τα λόγια του γράφτηκαν δεκαετίες πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν βιβλία αυτοβελτίωσης και ουσιαστικά εστιάζουν στα πιο σημαντικά:

• Στο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, ακόμα και εκείνες τις ημέρες που όλα μας φαίνονται «βουνό».

• Στο να επενδύσουμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αντί να κυνηγάμε τη φήμη, το χρήμα και όλα τα υπο-προϊόντα που σχετίζονται με την εργασία μας και που στο τέλος της ημέρας μάς προσφέρουν μικρότερη ικανοποίηση.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ