Άσθμα και αλλεργίες: Ο παράγοντας που προφυλάσσει τα παιδιά

Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την εκδήλωση και τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1, το μικροβίωμα του εντέρου θεωρείται πλέον ρυθμιστής πολλών παραγόντων υγείας. Ένα υγιές έντερο, όμως, δε θεωρείται καθοριστικής σημασίας μόνο στους ενήλικες, καθώς ήδη από την παιδική ηλικία οι ανισορροπίες του θα μπορούσαν να προδιαθέσουν την εμφάνιση άσθματος και τροφικών αλλεργιών στα παιδιά.

Η νεότερη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο της Ιταλίας με τίτλο Barwon Infant Study, θα μπορούσε να έχει επίδραση σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης για τις παιδικές αναπνευστικές και τροφικές αλλεργικές ασθένειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το εντερικό μικροβίωμα, όταν δεν βρίσκεται σε ισορροπία, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και το έλκος του στομάχου. Η ποικιλομορφία και η ωριμότητα των βακτηριών γενικά αυξάνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και εκτίθενται σε διάφορα περιβάλλοντα και τρόφιμα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα κοπράνων από μωρά σε διάφορα ηλικιακά στάδια- ενός μηνός, έξι μηνών και ενός έτους. Επιπλέον, ρώτησαν τους γονείς στον πρώτο χρόνο και στον τέταρτο σχετικά με το αν τα παιδιά τους είχαν αναπτύξει συριγμό που σχετίζεται με αλλεργίες ή άσθμα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, πραγματοποίησαν τεστ αλλεργίας δια νυγμού στα παιδιά για να ελέγξουν για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα και αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως η σκόνη ή η γύρη.

«Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι ένα πιο αναπτυγμένο εντερικό μικροβίωμα του βρέφους σε ηλικία ενός έτους σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών και άσθματος στην παιδική ηλικία. Αυτό φάνηκε πως οφείλεται στη συνολική σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και όχι σε συγκεκριμένα βακτήρια» επεσήμανε ο Δρ Yuan Gao, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Deakin.

Για να εκτιμήσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου σε συνάρτηση με την ηλικία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό εργαλείο. Ένα υψηλότερο σκορ ανάπτυξης με καλά βακτήρια στην ηλικία του 1 έτους συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο συριγμού που προκαλείται από αλλεργίες τόσο στην ηλικία του 1 έτους όσο και στην ηλικία των 4 ετών. «Με άλλα λόγια, όσο πιο ώριμο ήταν το εντερικό μικροβίωμα, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν τα παιδιά να έχουν συριγμό που σχετίζεται με αλλεργίες» προσθέτει ο Δρ Yuan Gao.

Οι ερευνητές σκοπεύουν μελλοντικά να επεκτείνουν περαιτέρω την έρευνά τους, διερευνώντας 2.000 παιδιά για μια κλινική δοκιμή που θα εξετάσει κατά πόσον ένα μείγμα νεκρών βακτηρίων θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία και να προστατεύσει από το συριγμό ή το άσθμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά. Τα συμπληρώματα προβιοτικών για παιδιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν άλλον τρόπο για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, ειδικά αν η διατροφή τους δεν είναι ισορροπημένη.

ygeiamou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ