Πανικός από τις σειρήνες περιπολικών στην Κάτω Αχαΐα - Το “Εντερλέζι” έβγαλε τους Τσιγγάνους έξω!

 

Πανικός από σειρήνες περιπολικών το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Κάτω Αχαΐας.

Αστυνομικοί προσπαθούσαν να κρατήσουν μέσα στα σπίτια τους, τους Τσιγγάνους της πόλης, οι οποίοι είχαν τη γιορτή τους το “Εντερλέζι”, η οποία είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Τσιγγάνων στα Βαλκάνια. Μόνο που που φέτος λόγω κορονοϊού, δεν έλαβε τη διάσταση που λαμβάνει κάθε χρόνο, με οργανωμένη εκδήλωση, τραγούδι, χορό και επίσημους προσκεκλημένους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρχε από χθες νωρίς το πρωί, μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας στην Κάτω Αχαΐα. Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, αστυνομικοί με συνεχείς περιπολίες στον οικισμό των Τσιγγάνων, υπενθύμιζαν στους κατοίκους του οικισμού, να μη βγουν από τα σπίτια τους και κυρίως να μη συνωστίζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην πλατεία τους αλλά και σε άλλα σημεία, όπως συνήθιζαν μέχρι τώρα.  

Η δυτική Αχαΐα, παραμένει στο “κόκκινο” εξάλλου λόγω των οικισμών Ρομά και Τσιγγάνων σε Κάτω Αχαΐα και Σαγέικα και οι οδηγίες από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι αυστηρές. Οι φόβοι εντάθηκαν, μετά τα κρούσματα σε άλλες περιοχές με τη δημοτική αρχή, να ζητά πιο αυστηρά μέτρα και ελέγχους από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Στο μεταξύ εγκρίθηκε κονδύλι 40.000 ευρώ, το οποίο διατέθηκε για τα μέτρα προστασίας σε αυτές τις περιοχές. Σε ετοιμότητα πάντως βρίσκονται, φορείς και υγειονομικοί. Προ ημερών, μάλιστα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας Τάσος Γιακουμής, είχε πει ότι “δεν θα μείνουμε πολύ καιρό αρνητικοί στον ιό”.

Στην Κάτω Αχαΐα, κάθε χρόνο η γιορτή που διοργανώνεται είναι μεγάλη. Στις φωτογραφίες από το περσινό Εντερλέζι στην Κάτω Αχαΐα). 

Με το “Εντερλέζι” οι Τσιγγάνοι γιόρταζαν την επιστροφή της άνοιξης που τους επέτρεπε να μετακινηθούν από τόπο σε τόπο μιας και η ζωή τους για πολλά χρόνια ήταν νομαδική και η άνοιξη ήταν η καλύτερη εποχή για εμπόριο και για εργασίες στα χωράφια. Σταδιακά μεσα στον χρόνο και όσο οι Ρομά ασπάζονταν τον χριστιανισμό, το Εντερλέζι ταυτίστηκε με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου η οποία μέχρι και σήμερα μαζί με το Δεκαπενταύγουστο αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες γιορτές των τσιγγάνων.

dytikanea

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ