Βουλιάζουν και πάλι τα ομόλογα της ευρωζώνης, νέο ευρύ sell-off

"Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές του Trump"

Επέστρεψε ο "τυφώνας" στην αγορά ομολόγων, μετά την χθεσινή μικρή παύση, με τις ρευστοποιήσεις να χτυπούν εκ νέου τους ευρωπαϊκούς τίτλους ειδικά των χωρών της ευρωπεριφέρειας, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της νίκης Trump στην Ευρώπη.

Οι αποδόσεις στα ιταλικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα αυξάνονται κατά 7 έως 10 μονάδες βάσης συνεχίζοντας στην οδό του sell-off που ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες και εντάθηκε μετά τις αμερικάνικες εκλογές. Τη Δευτέρα, οι αποδόσεις τους χτύπησαν υψηλά έξι μηνών, ενώ χθες σημειώθηκε αποκλιμάκωση η οποία αποδείχθηκε βραχύβια.

"Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές του Trumpκαι το πώς αυτές θα επηρεάσουν την Ευρώπη", σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Benjamin Schroeder.

Όπως προσθέτει, από τη μία πλευρά, η προοπτική των επεκτατικών πολιτικών και του υψηλότερου πληθωρισμού έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Από την άλλη, ο προστατευτισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να χτυπήσει τις αναδυόμενες αγορές και να πλήξει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η προοπτική ώθησης των δημοσιονομικών δαπανών κατά 1 τρις δολάρια από τον Trump, έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο από την ημέρα του αποτελέσματος της αμερικάνικης κάλπης.

"Αυτό στο οποίο εστιάζονται οι ευρωπαίοι επενδυτές είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για την πολιτική της ΕΚΤ, και οι περιφερειακές χώρες είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος της πολιτικής της ΕΚΤ", όπως επισημαίνει ο Schroeder.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ήταν τόσο ασταθείς στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Οι αποδόσεις των 10-ετών ιταλικών ομολόγων, για παράδειγμα, κυμάνθηκαν από το 1,60% στο 2,16% την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα ενισχύονται πάνω από το 2% με άνοδο κατά 9 μονάδες βάσης.

Η Ιταλία θεωρείται η πιο ευάλωτη χώρα αυτή τη στιγμή σε πολιτικό κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις καθιστούν όλο και πιο ζοφερό το μέλλον του Matteo Renzi, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, στην οποία έχει στοιχηματίσει το πολιτικό του μέλλον.

Τα yields στα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας ενισχύονται κατά 3,2 μονάδες βάσης στο 0,33%. Όπως επισημαίνει η Commerzbank, έχουν δείξει κάποια σημάδια σταθερότητας, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα και έχουν περάσει πολύ λίγες ήμερες μετά τις εκλογές των ΗΠΑ για να επιβεβαιωθεί η τάση,

"Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν ευάλωτες, εν μέσω μικρής ορατότητας σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ, της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και την ενίσχυση του δολαρίου", όπως προσθέτει

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ