Αχαΐα: Λιγόστεψαν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, εξαιτίας των περικοπών κι ακόμη υπάρχουν κενά

αρκετα ολολήμερα δεν εχουμε ακομη λειτουργήσε

Με σημαντικές ελλείψεις εξακολουθούν να λειτουργούν Δημοτικά και Γυμνάσια στην Αχαΐα, ένα περίπου μήνα μετά το πρώτο κουδούνι. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη μείωση του απαιτούμενου αριθμού των εκπαιδευτικών, λόγω των περικοπών που έγιναν στα ωρολόγια προγράμματα και των δύο βαθμίδων,  ακόμη και σήμερα αναπληρώνονται κενά με επιπρόσθετες προσλήψεις.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρα, στην Αχαΐα σε σχέση με πέρσι απαιτούνται 300 περίπου εκπαιδευτικοί λιγότεροι στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, στο ξεκίνημα τα κενά έφταναν τα 250.

Πλέον, με τις προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν έχουν περιοριστεί στα 150. "Παρά ταύτα επικρατεί αναβρασμός στα περισσότερα σχολεία, εφόσον είναι δύσκολη η σύνταξη ωρολογίων προγραμμάτων, χάνονται εκατοντάδες διδακτικές ώρες και το ολοήμερο υπολειτουργεί. Σε ορισμένα σχολεία δεν έχει λειτουργήσει καθόλου. Τελικά, παρά τις περικοπές σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που έγιναν με τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, τα προβλήματα με τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών δεν έλειψαν, μόνο περιορίστηκαν" περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Σταυρογιαννόπουλος.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΜΕ βάση τα στοιχεία της ΕΛΜΕ Αχαϊας , το 2009 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπηρετούσαν συνολικά 103.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί ενώ το 2015 υπήρχαν 68.000. Καταγράφετε μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 34%. "Αντιμετωπίστηκε με καταργήσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, υποβάθμιση υποστηρικτικών δομών, αύξηση διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κλπ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε εκπαιδευτικούς και όχι πλεόνασμα" σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Σιάχος.

Στην Αχαΐα η σχολική χρονιά  ξεκίνησε με  25 κενά στην γενική εκπαίδευση και 45 στην ειδική αγωγή.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ