Δυτ. Ελλάδα: Γκρίνιες στις τοπικές κοινωνίες για την μετατροπή χώρων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων

Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: "Το ζητούμενο είναι να ληφθούν αποφάσεις. Δεν θα μαζευτούμε για να πετάξουμε …χαρταετό".

Τύμπανα … «πολέμου» φαίνεται ότι αρχίζουν να ηχούν στη δυτική Αχαΐα σχετικά με την οδηγία που έχει δοθεί από την κεντρική διοίκηση για υπόδειξη χώρων φιλοξενίας προσφύγων.

Οι διαρροές για δύο χώρους φιλοξενίας προσφύγων (ένας κοντά στην πόλη της Κάτω Αχαΐας και ένας άλλος κοντά στο αεροδρόμιο του Αράξου) είναι αυτές που αποτελούν το κέντρο της συζήτησης στα πηγαδάκια χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει κάτι επίσημο καθώς όπως λένε δημοτικοί κύκλοι, μόλις χθες ήρθε το έγγραφο από την Περιφέρεια και τίποτα ακόμη δεν έχει μπει στο τραπέζι της συζήτησης για διερεύνηση χώρων.

Το έγγραφο της Περιφέρειας έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης, στα χέρια του δημάρχου δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του εγγράφου καθώς και η θέση του δήμου για το συγκεκριμένο φλέγον, όπως προκύπτει για όλες τις περιοχές πια, ζήτημα, θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δυτική Αχαΐα επικρατεί αναβρασμός. Κάτοικοι, φορείς και επαγγελματίες διαμηνύουν ότι θα εκφράσουν σθεναρά την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατασκευσής κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή. Εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα βύθιζε τη δυτική Αχαΐα σε μια ακόμη πιο μίζερη καταθλιπτική κατάσταση την οποία περνά τα τελευταία χρόνια.

  Αύριο, ο Χρήστος Νικολάου θα βρεθεί στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στα γραφεία της Περιφέρειας.

 Ερωτηθείς σχετικά η πρόεδρος τη ΚΕΔΔΥ Πατρούλα Κοκκίνη, είπε χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη μου αγωνία, είναι πώς θα μπορέσουμε να φροντίσουμε όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους τη στιγμή που αυξάνονται συνεχώς οι άστεγοι και οι άπορες οικογένειες της περιοχής μας. Είμαστε η μοναδική περιοχή με μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων αστέγων τους οποιους φροντίζει ο δήμος με ειδικό πρόγραμμα. Η ανεργία στην περιοχή μας έχει φτάσει το 30%. Βλέπουμε και από ιδιώτες προσπάθειες, για ανάκαμψη. Με λίγα λόγια η δυτική Αχαΐα πρέπει πρώτα να σταθεί στα πόδια της…».

  Συναντώντας ένα βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες, η Περιφέρεια θα επιμείνει στη λήψη αποφάσεων και στην από κοινού ανάληψη της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα στον ΑΝΤ1 Πάτρας:  «Το ζητούμενο είναι να ληφθούν αποφάσεις. Δεν θα μαζευτούμε  για να πετάξουμε …χαρταετό».

Διαβάστε επίσης