Θ. Παναγόπουλος: Να φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων και σε διαθέσιμα σπίτια της Αχαΐας

"Πρόσφυγες είναι κι όχι κατάδικοι!"

Μια διαφορετική πρόταση που περιλαμβάνει και την εγκατάσταση οικογενειών προσφύγων, εκτός από έναν μεγάλο χώρο φιλοξενίας, και σε σπίτια πόλεων και κωμοπόλεων της Αχαΐας, κατέθεσε στην χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος. Ο κ. Παναγόπουλος εξηγώντας την θέση του σημειώνει:

«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μην βρεθούν οι μεγάλοι χώροι γιατί πολλοί δήμοι μπορεί να μην διαθέτουν κάποιους. Εάν ενδιαφέρονται να πάρουν πρόσφυγες μπορούν να τους βάλουν σε σπίτια στην περιοχή τους. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα και καινούργια. Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει. Λίγες οικογένειες στην μια περιοχή, λίγες σε μια άλλη να ξέρουμε πού και ποιοι θα βρίσκονται, έτσι θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης θα κοινωνικοποιούνται κ.α.

Δεν μπορείς να τους έχει κλεισμένους σε έναν χώρο 300 ανθρώπους ειδικά όταν δεν έχουν τι να κάνουν, δεν έχουν δουλειά και απλά περιμένουν μήνες για να αποκτήσουν. Εάν είναι όμως σε σπίτια που θα μπορούσαν να αναπτύξουν κοινωνικές επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο, να ξέρουν ότι θα έχουν και συγκεκριμένο χώρο να φάνε, να έχουν την περίθαλψή τους κ.α.», σημείωσε.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Δήμος Αιγιάλειας βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης χώρων για ένα κέντρο φιλοξενίας και ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν κάποια αποτελέσματα.

Επίσης διέψευσε κατηγορηματικά όλη την φημολογία που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα για συγκεκριμένους χώρους που προορίζονται για τον σκοπό αυτό. «Παίζουν βέβαια πολλά ρόλο, πόσους ανθρώπους μπορούμε να φιλοξενήσουμε, ποιος θα καλύπτει τα έξοδα κ.α..  Αν δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο να κάνουμε μόνοι μας, ως Περιφέρεια ένα σχέδιο, να δηλώσει ο κάθε δήμος τι δυνατότητες έχει. Εγώ δεν δέχομαι καν ν΄ ακούω για κλειστά κέντρα. Είναι άνθρωποι, δεν είναι κατάδικοι, είναι άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Δηλαδή έφυγαν από την πατρίδα τους για να τους κλείσουμε εμείς στη φυλακή;», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο "Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Διαβάστε επίσης