Γαρίδες γιουβέτσι λεμονάτες

10' προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
 12 μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες, πλυμένες, καθαρισμένες από κελύφη και «εντεράκια» (αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές)
 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι + μερικά φυλλαράκια επιπλέον, για το σερβίρισμα
 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, κοπανισμένες
 χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
 100 ml λευκό ξηρό κρασί
 90 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τις γαρίδες γιουβέτσι λεμονάτες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βράζουμε το κριθαράκι σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 10 λεπτά, το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε καλά με κρύο, τρεχούμενο νερό και το αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψί.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, το θυμάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με τα χέρια μας.
Ρίχνουμε το κρασί και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και ραντίζουμε αμέσως το φαγητό με επιπλέον ελαιόλαδο κατά βούληση.
Σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ