Αναφορά της Σίας Αναγνωστοπούλου «Σχετικά με τα πρόσφατα, τρέχοντα και προσεχή έργα στην Ακρόπολη Αθηνών»

Αναφορά της βουλευτή Αχαΐας της Σίας Αναγνωστοπούλου:

Οι επεμβάσεις και οι εκτεταμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες στον βράχο της Ακρόπολης ,που επικρίθηκαν από εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικούς από τη διεθνή κοινότητα και που άλλαξαν τη μορφή στο οικουμενικό μνημείο με μεγάλους όγκους από σκυρόδεμα, έχουν απασχολήσει επανειλημμένως από το 2020 το ελληνικό τμήμα του ICOMOS.

Αυτή την φορά με ένα εκτενές δελτίο τύπου που αναφέρεται στα πρόσφατα, τρέχοντα και προσεχή έργα στην Ακρόπολη Αθηνών-έργα που θα της στερήσουν σε μεγάλο βαθμό  αυθεντικότητα και ακεραιότητα -κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για την προστασία του μοναδικού συνόλου φύσης και τέχνης που είναι η Ακρόπολη».

Στο δελτίο τύπου καθίσταται σαφές ότι το ΥΠΠΟ αδιαφορεί για τις υποδείξεις της αποστολής εμπειρογνωμόνων UNESCO/ICOMOS και δεν έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες των UNESCO/ICOMOS/ITCN (2002) καθώς και άλλων κατευθυντήριων γραμμών διαχείρισης της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς και καλεί τους υπεύθυνους (Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν αναλόγως.

Για τους παραπάνω λόγους κατέθεσα σήμερα Παρασκευή 5.4,  ως κοινοβουλευτική αναφορά το συγκεκριμένο δελτίο τύπου και περιμένω από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη την απάντηση της σχετικά με αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά στο οικουμενικό μνημείο.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ