Οι αγρότες «πολιορκούν» με 1.300 τρακτέρ τη Σύνοδο: Μπλόκα, φωτιές και αβγά γύρω από την Ευρωβουλή (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκρούστηκαν με αστυνομικούς όταν προσπάθησαν να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο

Πάνω από χίλια τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν αποκλείσει σήμερα δρόμους στις Βρυξέλλες γύρω από το χώρο όπου πραγματοποιείται αυτήν την ώρα η σύνοδος κορυφής των Είκοσι Επτά, κάνοντας εμφανές ότι η οργή των αγροτών στην Ευρώπη δεν υποχωρεί, παρά τις παραχωρήσεις της Κομισιόν.

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε παλέτες και φώναξαν συνθήματα, ενώ γύρω στις 10.30 το πρωί προκλήθηκαν και εντάσεις με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, όταν αγρότες επιχείρησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού, ενώ έκαναν και χρήση δακρυγόνων.

gfphmggxeaamobk_1.jpg

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, η επέλαση των τρακτέρ ξεκίνησε από εχθές το βράδυ και κορυφώθηκε σήμερα. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε σήμερα το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι διαδηλωτές προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

 

live εικόνα από τις Βρυξέλλες:

Νεότερες πληροροφίες που μεταδίδει η L' Echo αναφέρουν ωστόσο ότι αριθμός των τρακτέρ αγγίζει πλέον τα 1.300, ενώ γίνεται αναφορά και σε δυναμικό «παρών» διαδηλωτών από άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Γαλλία.

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε δρόμους γύρω από το κτίριο όπου συνεδριάζουν οι 27.

Αν και είχαν δεσμευτεί ότι οι κινητοποιήσεις τους θα ήταν ειρηνικές στις Βρυξέλλες, ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν το πρωί της Πέμπτης να πετούν πυροτεχνήματα, πέτρες και αβγά προς την Ευρωβουλή και προς τους αστυνομικούς.

Προς το παρόν οι εντάσεις φαίνεται να είναι μεμονωμένες.

gfphmivwwae4xef_0.jpg

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αγρότες γκρέμισαν ένα άγαλμα από τη θέση του στο ιστορικό μνημείο στην πλατεία Λουξεμβούργου που είναι αφιερωμένο στον Τζον Κόκεριλ, έναν αγγλικής καταγωγής βιομήχανο που έγινε διακεκριμένος επιχειρηματίας στο Βέλγιο.

Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

gfpjtazwsaisfow_0.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών – μελών,  μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

 

Με πληροφορίες από enikos, protothema

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ