Ελαιόλαδο: Πώς να το χρησιμοποιείτε για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα

Πώς να προσθέσετε αυτό το συστατικό στη διατροφή σας

Όλοι μας έχουμε εκείνες τις μέρες που καθόμαστε στην τουαλέτα και ευχόμαστε να υπήρχε κάποιος τρόπος να μπορούμε να αφοδεύσουμε αμέσως. Δεν έχετε ώρες να αφιερώσετε υπομονετικά περιμένοντας στην τουαλέτα ούτε μπορείτε να φύγετε από το σπίτι χωρίς να έχετε ελαφρώσει το έντερο σας.

Το άγχος και η πίεση εκείνη την στιγμή δεν είναι επιλογή, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμό στον ορθό ή χειρότερα, αιμορροΐδων και ραγάδων του πρωκτού. Οπότε τι μπορείτε να κάνετε; Λοιπόν υπάρχει ένα μαγικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει: το ελαιόλαδο.

Αποδεικνύεται ότι το λάδι, που συχνά διαφημίζεται για τα καρδιαγγειακά του οφέλη και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, είναι επίσης εξαιρετικό για να σας βοηθήσει όταν έχετε δυσκοιλιότητα. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Renal Nutrition, βρήκε μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα σε άτομα που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση.

Τα λίπη του λαδιού είναι δημοφιλές μέρος της μεσογειακής διατροφής. Ακριβώς αυτά τα λίπη μπορούν να κάνουν τα πράγματα να κινηθούν γρηγορότερα στην τουαλέτα επειδή ενισχύουν την κίνηση στο πεπτικό σας σύστημα. «Βοηθούν στην εξομάλυνση του εσωτερικού των εντέρων διευκολύνοντας τη διέλευση των κοπράνων», δήλωσε η διαιτολόγος, Brigitte Zeitlin.

Επιπλέον, το λάδι βοηθά τα κόπρανα να συγκρατούν περισσότερο νερό, σύμφωνα με το Medical News Today. Τα πιο μαλακά κόπρανα σημαίνουν ευκολότερη και ταχύτερη κινητικότητα μέσω του εντέρου σας.

Είναι ασφαλές να το χρησιμοποιείτε κατά της δυσκοιλιότητας;

Δυσκοιλιότητα έχετε όταν κάνετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο στο να καταναλώνετε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, εάν δυσκολεύεστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα τα πρωινά, σύμφωνα με την γαστρεντερολόγο και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Icahn, Ρriyanka Singh. Ωστόσο, προτείνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, επειδή είναι η πιο αγνή μορφή που υπάρχει.

Βέβαια πρέπει να προσέχετε εάν συνδυάζετε το λάδι με τον πρωινό καφέ σας. Ο καφές σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο μπορεί να έχει έντονες καθαρτικές ιδιότητες. Επίσης, πρέπει να προσέχετε πόσο ελαιόλαδο καταναλώνετε. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να σας προσθέσει αρκετές θερμίδες.

Πώς να προσθέσετε αυτό το συστατικό στη διατροφή σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να βοηθήσετε την δυσκοιλιότητα σας είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαιολάδου στον πρωινό σας καφέ, όταν είστε στο σπίτι ή κοντά σε ένα μπάνιο. Εάν δεν πίνετε καφέ, μπορείτε να δοκιμάσετε να το προσθέσετε στο χυμό πορτοκαλιού ή στο ποτήρι με το γάλα σας . Ή απλά μπορείτε να πιείτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκέτο, αν δεν σας πειράζει η ακατέργαστη γεύση.

Μια άλλη πιο βιώσιμη μέθοδος για τη διασφάλιση καλών κενώσεων του εντέρου είναι να ενσωματώσετε το ελαιόλαδο στην καθημερινή σας διατροφή. Θα μπορούσατε να προσθέσετε περισσότερες συνταγές από την μεσογειακή διατροφή.

Εναλλακτικά ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πρωινό που χρησιμοποιεί αυτό το συστατικό. Προσθέστε το σε ένα smoothie, στο πλιγούρι βρώμης ή ακόμα και στο τοστ σας. Υπάρχουν πρόσθετα οφέλη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παρέχετε στο σώμα σας επιπλέον προστασία με αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικό που έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζεστε μια συνολική προσέγγιση εάν έχετε δυσκοιλιότητα, όπως μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πολλή ενυδάτωση και άσκηση. Και να ξέρετε πότε είναι ώρα να δείτε κάποιον γιατρό. Η τακτική δυσκοιλιότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοηθεί και μπορεί να απαιτεί κάτι περισσότερο από ένα θαυματουργό συστατικό.

 

Πηγή: FOXreport.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ