Προσοχή μπορεί να έχετε covid-19 χωρίς συμπτώματα - Τι να προσέξετε

Οι γιορτές ήταν ευκαιρία να βρεθείτε με συγγενείς και φίλους και να διασκεδάσετε. Μπορεί να έχετε λοίμωξη covid-19 και να είστε ασυμπτωματικοί. Πώς θα προστατεύσετε τα ευάλωτα άτομα.

Έντονη κυκλοφορία του κορονοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κοινότητα και αναμένεται να κορυφωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, ως αποτέλεσμα των αυξημένων συναναστροφών λόγω εορτών. Οι νοσηλείες που σχετίζονται με την covid-19 αυξάνονται και μάλιστα έχουν ξεπεράσει αυτές του ίδιου διαστήματος πέρυσι.
Στα Επείγοντα των Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο, με πολύωρες αναμονές. Στα φαρμακεία οι πολίτες περιμένουν στην ουρά είτε να κάνουν test είτε να προμηθευτούν self test.

Και ενώ ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες προστασίας και αρκετοί άνθρωποι έλαβαν μέτρα κατά τη διάρκεια των εορταστικών συγκεντρώσεων για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, άλλοι συμμετείχαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις με έκθεση σε υψηλότερο κίνδυνο.

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν κολλήσει κορονοϊό, γρίπη,RSV, ή οποιονδήποτε άλλο αναπνευστικό ιό που κυκλοφορεί. Είναι απαραίτητο σύμφωνα με τους ειδικούς να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την μετάδοση σε ευάλωτα μέλη της οικογένειάς τους.

Μπορεί να είστε ασυμπτωματικοί

Υπάρχει περίπτωση να έχετε μολυνθεί και να μην έχετε εκδηλώσει συμπτώματα ή να είστε προσυμπτωματικοί, που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να είστε μεταδοτικοί και να εμφανίσετε συμπτώματα τις επόμενες ημέρες. Άρα αν συμμετείχατε σε συγκεντρώσεις το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε στενή επαφή με ευάλωτα άτομα για μια εβδομάδα περίπου μετά τα γεγονότα υψηλής έκθεσης.
Επίσης και self test για έλεγχο covid-19 να κάνετε θα εντοπιστούν τα άτομα με υψηλό ιικό φορτίο και όχι οι ασυμπτωματικοί.

Τα μέτρα που πρέπει να λάβετε

Ακόμα και αν δεν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κολλήσει κάποιο ιό καλό είναι να αναβάλλετε μια επίσκεψη σε συγγενή που διαμένει σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ή που νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο.
Εάν επισκεφθείτε ηλικιωμένο άτομο ή κάποιον που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα υψηλής προστασίας.

Σε περίπτωση που εκδηλώσετε συμπτώματα

Αν εκδηλώσετε συμπτώματα όπως βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, πονοκέφαλο, πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε έλεγχο με test για covid-19 και γρίπη, ώστε να ενημερώσετε τις επαφές σας και ειδικά τα ευάλωτα άτομα που ήρθατε σε επαφή ώστε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να έχουν γρήγορη πρόσβαση στην αντιική θεραπεία.
Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού στα περισσότερα άτομα εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα. Ωστόσο αν παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή πόνος στο στήθος, επίμονος υψηλός πυρετός, διάρροια και έμετοι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Τα άτομα με συμπτώματα πρέπει να μένουν σπίτι

Η καλύτερη πρακτική είναι τα άτομα με συμπτώματα να μένουν σπίτι και να αποφεύγουν την επαφή με μέλη της οικογένειας τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν εμφανίζετε για πρώτη φορά συμπτώματα, μεταδίδεται τον ιό. Δεν αρκεί εάν το test για covid ή γρίπη βγει αρνητικό, καθώς μπορεί να έχετε άλλους ιούς που είναι μεταδοτικοί.

Η επιστροφή στο σχολείο ή στην εργασία θα πρέπει να γίνει αφού είστε απύρετοι ένα 24ωρο χωρίς αντιπυρετικά.

Ακόμα και τώρα μπορείτε να κάνετε εμβόλια

Οι ιοί SARS COV-2 και γρίπης παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι άτομα υψηλού κινδύνου. Οι ειδικοί προτρέπουν τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την covid-19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ