Πώς επηρεάζει η περίοδος τα μαλλιά σας και πως να τα φροντίσετε

Φωτογραφία από Element5 Digital: https://www.pexels.com/el-gr/photo/973401/

 

Ξέρετε πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι να έχετε λιπαρά μαλλιά που παραμένουν έτσι ακόμη και μετά από ένα σχολαστικό λούσιμο. Εκτός από τις κράμπες και τους πονοκεφάλους, τα λιπαρά μαλλιά μπορούν να προσθέσουν ένα επιπλέον πρόβλημα κατά την περίοδο σας.

Οι ορμόνες σας είναι στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το ίδιο ισχύει και για εκείνες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή σμήγματος. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, το υπερβολικό σμήγμα από τους πόρους των σμηγματογόνων αδένων μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο λιπαρά.

Οι ορμόνες που εμπλέκονται με την παραγωγή σμήγματος αυξάνονται μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου και αυξάνουν με τη σειρά τους την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής. Σύμφωνα με το HealthShots, οι γυναίκες με υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορεί να έχουν λιπαρά μαλλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα μαλλιά και το δέρμα τους ξηραίνονται περισσότερο κατά την περίοδο τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ορμονικές διακυμάνσεις της περιόδου μπορεί να οδηγήσουν και σε τριχόπτωση.

Μια μορφή τριχόπτωσης μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως λόγω της ξαφνικής αύξησης της προγεστερόνης και της μείωσης των οιστρογόνων στο σώμα.

Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός. Η υπερπαραγωγή σμήγματος κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να εμφανίσουν βαριές περιόδους και απώλεια μαλλιών λόγω των υψηλών επιπέδων ανδρογόνων στο σώμα.

Οι λύσεις για τα προβλήματα στα μαλλιά σας

Το να έχετε προβληματικά μαλλιά κατά την περίοδο δεν είναι διασκεδαστικό. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας ώστε να τα νιώθετε καλύτερα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Όταν έχετε λιπαρά μαλλιά, το σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά είναι ιδανικό για την προσωρινή αντιμετώπιση του υπερβολικού σμήγματος. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε το σαμπουάν με φειδώ, καθώς μπορεί να στεγνώσει υπερβολικά τα μαλλιά σας. Αλλά αν έχετε περίοδο και θέλετε να φρεσκάρετε γρήγορα τα λιπαρά μαλλιά σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το σαμπουάν για ξηρά μαλλιά.
Μια άλλη μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με φειδώ είναι το σαμπουάν καθαρισμού. Σύμφωνα με το Healthline, το σαμπουάν καθαρισμού μπορεί επίσης να στεγνώσει τα μαλλιά εάν χρησιμοποιείται πολύ συχνά, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικό για περιστασιακό καθαρισμό από τη συσσώρευση στο τριχωτό της κεφαλής.
Ο Δρ Kuna Ramdas, δερματολόγος στο Kamineni Hospitals, είπε στο HealthShots ότι το καθαριστικό σαμπουάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά την εβδομάδα και ένα σαμπουάν και μαλακτικό χωρίς θειικά άλατα θα πρέπει να χρησιμοποιείται τον υπόλοιπο χρόνο.
Τα σαμπουάν που περιέχουν έλαιο tea tree και πράσινο τσάι μπορεί να μειώσουν την υπερβολική λιπαρότητα στα μαλλιά. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα λουσίματος μαλλιών και να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας τρώγοντας καλά και παραμένοντας ενυδατωμένες. Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε συχνά τα μαλλιά σας γιατί αυτό μπορεί να τα λιπάνει πιο γρήγορα.
Οι γυναίκες που παλεύουν με την τριχόπτωση ή έχουν αδύναμα μαλλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου τους θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό που μπορεί να διαγνώσει την υποκείμενη αιτία.
Ένα φάρμακο που ονομάζεται μινοξιδίλη και ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένες γυναίκες που παρουσιάζουν απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

https://www.oloygeia.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ