Η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα ως τραγωδία!

του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα, είχε υποστηρίξει  πριν περίπου δύο αιώνες ο γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνιμα ως τραγωδία, γιατί δεν βάζουμε μυαλό, ή αν προτιμάτε δεν θέλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και απλά στρουθοκαμηλίζουμε.

Η οπαδική βία είναι σαφέστατα ένα γεγονός με παγκόσμιες προεκτάσεις, που πάντοτε σχετίζονται με τις κοινωνικές συνθήκες, την οικονομική εξαθλίωση και την αδυναμία βιοπορισμού, δημιουργώντας αδιέξοδα και στρέφοντας νέους ανθρώπους στην χρήση βίας.

Η Πολιτεία θέλοντας να δείξει πως κατανοεί προβλήματα και προσφέρει λύσεις, πάντοτε βαρύγδουπα απαντά πως είναι έτοιμη να πατάξει τις βίαιες ενέργειες εντός και εκτός γηπέδων, θέλοντας να κατευνάσει τις εύλογες ανησυχίες του κάθε «κυρ Παντελή».

Όταν εκείνο το ζεστό βράδυ του Αυγούστου έπεφτε νεκρός ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής , έξω από το στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, μαχαιρωμένος από χούλιγκαν, αφειδώς οι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν, σε όποιο μέσο ενημερώσης έτυχε να βρεθεί στο διάβα τους, πως «θα πατάξουν την βία και θα κλείσουν τους συνδέσμους οπαδών».

Όπως το ίδιο ακριβώς, ενδεχομένως και με τα ίδια λόγια, είχαν υποσχεθεί όταν σφαγιάστηκε, κυριολεκτικά, ένα χρόνο περίπου ενωρίτερα, στην συμπρωτεούσα ο Άλκης Καμπανός, γιατί απλά εκστόμησε στους «μισητούς εχθρούς» πως ήταν με άλλη ομάδα.

Τι έπραξαν; Μια τρύπα στο νερό. Και δεν ήταν κάτι που αιφνιδίασε τους πολίτες. Όλοι γνώριζαν πως όχι μόνο δεν θα κλείσουν τα στέκια των «φιλάθλων», αλλά θα λειτουργούν και με την επίβλεψη των οργάνων της τάξης.

Ετσι κι έγινε. Και αυτό θα συνεχιστεί στο διηνεκές, εάν με πομφόλυγες επιχειρείται η αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

Τώρα ήλθε η σειρά ενός αστυνομικού να «πληρώσει» το τίμημα της κυβερνητικής απραξίας.  Μια φωτοβολίδα καρφώθηκε στο σώμα του, που κάποιοι, χωρίς να δεχθούν ουδένα έλεγχο, είχαν μαζί τους σε κλειστό γυμναστήριο,  δίπλα σε οικογένειες.

Νέες κυβερνητικές συσκέψεις , νέες ανακοινώσεις, νέες αποφάσεις, νέες πρωτοβουλίες. Όλα θα επαναληφθούν με την ίδια λεπτομέρεια που γνωστοποιήθηκαν και στο παρελθόν.

Δεν θα αλλάξει τίποτα , μόνο ο χρόνος θα περνά μέχρι την καταγραφή του επόμενου σοκαριστικού, αιματηρού περιστατικού.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ