ΔΗΠΑΚ Ιατρών Αχαΐας: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μας"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, ιατροί, μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑ, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Πάτρας προχώρησαν το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 6ης  ΥΠΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα, αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, μέλη του Συλλόγου Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας, καθώς και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και άλλων υγειονομικών σχολών του Πανεπιστημίου.

Ο αγώνας των υγειονομικών αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας, με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι τραγική, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, που έχει σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, τις πολύμηνες αναμονές για προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία.

Αιχμή των κινητοποιήσεων αποτελούν και οι συνεχείς μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού στον Πύργο, στο Αίγιο και τα Ιόνια νησιά που έχουν γίνει κανονικότητα εδώ και μια τριετία οδηγώντας σε παραίτηση συναδέλφους μας, καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού στο «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων». Η λειτουργία του μικροβιολογικού τμήματος του «Καραμανδανείου» απειλείται αφού η νέα χρονιά θα το βρει με 2 λιγότερους γιατρούς, ενώ το αναισθησιολογικό τμήμα συνεχίζει να λειτουργεί με δύο «δανεικούς» αναισθησιολόγους από το Γ.Ν. Π. « Άγιος Ανδρέας».

Αφοπλιστικές για την κατάσταση ήταν και οι αναφορές του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, όπου πολλοί από τους ασθενείς μεταγγίζονται στην αντίστοιχη μονάδα του ΠΓΝΠ του Ρίου όπου λόγω συνταξιοδοτήσεων των γιατρών της κλινικής, υπάρχουν πλέον μέρες της βδομάδας, που πραγματοποιούνται μεταγγίσεις χωρίς γιατρούς! Για το θέμα που αφορά πάνω από 350 πάσχοντες από νομούς της Δυτικής Ελλάδας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε για άμεση προκήρυξη 3 μόνιμων θέσεων στην αιματολογική κλινική.

Παρ’ όλα αυτά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε του έργου του Υπουργείου Υγείας, μένοντας “άναυδος” με τις δηλώσεις των φορέων περί αποκλεισμού της πρόσβασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας, κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα  που θέλει τους ασθενείς να επιλέγουν μεταξύ πολύμηνων αναμονών ή «στροφής» -με το αζημίωτο βέβαια στον ιδιωτικό ή τον εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα.

Xθες, 30 Νοέμβρη, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι νοσοκομειακοί ιατροί κλιμακώνοντας τον αγώνα μας πραγματοποίησαμε μαζική πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στη βουλή,  όπου ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην συνάντηση ο Μ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι θα υπάρξει αποφασιστική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών από 1-1-2024, ότι εξετάζει τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ για τις προσλήψεις επανέλαβε την εξαγγελία για 1.500 άμεσες προσλήψεις γιατρών, από τις οποίες οι περίπου 250 θα είναι θέσεις για την πρώτη βαθμίδα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων (επίκουροι στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία).

Είπε ακόμα ότι θα παραμείνουν, με ανανέωση των συμβάσεων, οι πάνω από 2.000 επικουρικοί γιατροί, αλλά όχι μέσω της μονιμοποίησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως διεκδικεί η ΟΕΝΓΕ. Υποστήριξε ότι εξετάζει να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ για την υγειονομική κάλυψη των άγονων περιοχών και ειδικοτήτων. Η ΟΕΝΓΕ έθεσε το ζήτημα των ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι συμβάσεις των οποίων έληγαν χθες 30/11, με τον υπουργό -αν και αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίοι- ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για το εργασιακό μέλλον τους.

Στην απεργιακή συγκέντρωση το παρόν έδωσε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας. Απούσα ήταν η πλειοψηφία τους απερχόμενου ΔΣ της ΕΙΝΑ, από το οποίο συμμετείχαν μόνο οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον πρωτοπόρο ρόλο των γιατρών που την απαρτίζουν για τις διεκδικήσεις τόσο των νοσοκομειακών γιατρών όσο και του λαού μας συνολικά, αλλά και την συνειδητή απουσία και τελικά υπονόμευσης κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας από την πλειοψηφία της Ένωσης.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας!

Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση μέσα από το ζωντάνεμα της Ένωσης!

 

Διεκδικούμε:

· Διπλασιασμό μισθών - αποζημίωσης των εφημεριών.

· Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών.

· Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

· Διπλασιασμό προσωπικού.

· Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας.

·  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.

· Να μη συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.

·  Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

 

Συνεχίζουμε δυναμικά!

Στηρίζουμε την ΔΗ.ΠΑ.Κ.  στις εκλογές της ΕΙΝΑ στις 13 Δεκέμβρη!

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ