Βοιωτία: «Πήγε να μου αρπάξει το όπλο και εκπυρσοκρότησε» - Τι υποστηρίζει ο αστυνομικός για τον θάνατο του 17χρονου ρομά

Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Στον εισαγγελέα Θηβών οδηγήθηκε ο αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο ενός 17χρονου Ρομά, που έπεσε νεκρός από πυροβολισμό, ύστερα από καταδίωξη, στο Λεοντάρι Βοιοωτίας.

Ο 41χρονος αστυνομικός πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 41χρονος αρχιφύλακας, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο όχημα, το θύμα όρμησε πάνω του με σκοπό να του αρπάξει το όπλο του, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει και να τον τραυματίσει θανάσιμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο αστυνομικός κρατείται ενώ σε βάρος του διατάχθηκε και ΕΔΕ.

«Το όχημα εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκε. Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται» αναφέρουν από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

«Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;» αναφέρουν από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά.

Από την πλευρά του, τα συλλυπητήρια του στους οικείους του 17χρονου, εξέφρασε ο υπουργός προστασία του Πολίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σχετικά στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών: «Από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια (…) Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Καθήκον όλων είναι να μην υπάρχει οποιοδήποτε ψήγμα ρατσισμού. Δεν έχουμε πόρισμα ακόμα για το τι συνέβη. Η πλειονότητα των αστυνομικών δεν έχουν τέτοια κίνητρα. Μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται και απομονωνονται, δεν χρειαζεται γενικευση».

«Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου. Οι ζωές των Ρομά μετράνε. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στα Ρομά. Αντί για φροντίδα των φτωχών και αποκλεισμένων σε άθλιους καταυλισμούς Ρομά, αντί για σπίτια, δουλειές, σχολεία για τα παιδιά κάθε τόσο εισπράττουν ρατσισμό και σφαίρες. Το χέρι του δολοφόνου αστυνομικού όπλισε αυτή η ρατσιστική πολιτική μιας κυβέρνησης που η εξόντωση προσφύγων και Ρομά της έχει γίνει συνήθης πρακτική από την Πύλο και την δαδιά μέχρι τους καταυλισμούς των Ρομά» αναφέρεται από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η καταδίωξη ξεκίνησε στις 23:15 το βράδυ του Σαββάτου από την Αλίαρτο και κατέληξε με δραματικό τρόπο στο Λεοντάρι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία περιπολικό του Τμήματος Αλιάρτου εντόπισε το όχημα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στον επαρχιακό δρόμο Λιβαδειάς – Θήβας.

Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο, αλλά εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα. Κινητοποιήθηκαν και άλλα περιπολικά  για να εντοπίσουν το ύποπτο όχημα με τα φιμέ τζάμια.

Μια ομάδα της ΟΠΚΕ το εντόπισε στη διασταύρωση Καναβαρίου, στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Θήβας.

Ο 17χρονος οδηγός –σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία- δεν σταμάτησε και πάλι για έλεγχο.

Η ιατροδικαστική εξέταση θα δείξει την φορά του βλήματος, αλλά και αν όντως ο ανήλικος προσπάθησε να αρπάξει το όπλο του αστυνομικού καθώς σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να βρεθεί πυρίτιδα στα χέρια του.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ