Kίνα: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 140 χρόνια

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες σε μία πόλη κοντά στο Πεκίνο, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στη βόρεια Κίνα σε τουλάχιστον 30.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν τους θανάτους στο Baoding, περίπου 150 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, προσθέτοντας ότι 18 άνθρωποι αγνοούνται. Η καταιγίδα Ντοκσούρι, ένας σούπερ τυφώνας που έπληξε την ηπειρωτική Κίνα την περασμένη Παρασκευή, έφερε τις πιο έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή πριν από 140 χρόνια.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, περισσότεροι από 600.000 από τους 11,5 εκατομμύρια κατοίκους του Μπαοντίνγκ είχαν απομακρυνθεί από περιοχές που θεωρούνταν ότι κινδυνεύουν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε τη βορειοανατολική Κίνα το Σάββατο έπληξε τις επαρχίες που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Παραμένει σε ισχύ κόκκινος συναγερμός στο Πεκίνο λόγω «γεωλογικών κινδύνων», όπως οι κατολισθήσεις που συνδέονται με την κακοκαιρία. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού συνεχίζονται μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι οποίες κατέστρεψαν υποδομές και πλημμύρισαν ολόκληρες συνοικίες.

Η Κίνα επλήγη τις τελευταίες εβδομάδες από βροχοπτώσεις ρεκόρ. Το Πεκίνο ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, πως τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 147 νεκροί ή αγνοούμενοι από φυσικές καταστροφές. Στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνται παρά μόνο τα πρώτα θύματα του τυφώνα Ντοκσούρι, ο οποίος έπληττε την ηπειρωτική Κίνα από την αρχή της εβδομάδας, πριν κατευθυνθεί προς βορρά.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται σήμερα τις τοπικές αρχές, έξι άτομα βρήκαν το θάνατο και τέσσερα αγνοούνται στην πόλη Σουλάν, στη βορειοανατολική Κίνα, έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι βροχές στην περιφέρεια αυτή «ουσιαστικά τελείωσαν», διευκρίνισε το πρακτορείο. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και δημιουργήθηκαν 21 «χώροι προσωρινής επανεγκατάστασης».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ