Βενεζουέλα: Αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων από ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης

Η Γενική Εισαγγελία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι αφαιρεί για 15 χρόνια το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δημόσια αξιώματα στην πρώην βουλευτή και ηγετική φιγούρα της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξαιτίας, όπως αναφέρεται, της υποστήριξης των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και της στήριξης που προσέφερε στον Χουάν Γουαϊδό, που είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας.

Η Ματσάδο ήταν ένα από τα φαβορί για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Τους τελευταίους μήνες προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης που θα ανακηρύξουν τον αντίπαλο του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές. Σε μήνυμά της στο Twitter απορρίπτει κάθετα τις κατηγορίες και τονίζει ότι αυτή η απόφαση «αποδεικνύει μόνο ότι το καθεστώς έχει ήδη ηττηθεί».

Η απόφαση της Εισαγγελίας δεν έφερε μόνο τη μήνι της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και αριστερών πολιτικών στη Νότια Αμερική. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο σχολίασε σχετικά ότι «καμία διοικητική αρχή δεν πρέπει να αφαιρεί πολιτικά δικαιώματα από κανένα πολίτη».

Η απαγόρευση αυτή δεν εμποδίζει τη Ματσάδο να πάρει μέρος στις προκριματικές εκλογές, όμως εφόσον κερδίσει δεν θα μπορέσει να καταθέσει αίτημα υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

Η αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και την αντιπολίτευση, οι οποίες ξεκίνησαν με τη διαμεσολάβηση του Μεξικού, όμως έχουν παγώσει εδώ και έξι μήνες.

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ