Παναγιώτης Κρίκης: Οι θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους» - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Το πρόγραμμα και οι θέσεις του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους» παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας από τον επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτη Κρίκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών στην Πάτρα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους» είπε μεταξύ άλλων: «Από την επόμενη ημέρα εμείς απλώνουμε χέρι συνεργασίας, ανεξάρτητα από το τί έγινε κατά την προεκλογική περίοδο».

 

Στην παρουσίαση του προγράμματος της παράταξης, τον Παναγιώτη Κρίκη πλαισίωσαν οι υποψήφιοι του συνδυασμού Δημήτρης Παλούμπης (Τμήμα Εμπορίου), Γιάννης Βαρδάλος (Τμήμα Υπηρεσιών) και Βασίλης Ραυτόπουλος (Τμήμα Μεταποίησης).

O κ. Παλούμπης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Culture and Shopping, το οποίο είπε πως ενώ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ο τρόπος που επελέγη να υλοποιηθεί είναι απαρχαιωμένος με τους χάρτες. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παλούμπης δήλωσε ότι για την υλοποίησή του θα χρησιμοποιηθούν τα σύγχρονα μέσα του διαδικτύου και πως σε αυτό θα συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου που είναι ταμειακώς εντάξει.

Ο Γιάννης Βαρδάλος δεσμεύθηκε από την πλευρά του για τη δημιουργία μιας ομάδας τεχνοκρατών, στην οποία θα συμμετέχουν δικηγόρος και φοροτεχνικός, και η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας των μελών του Επιμελητηρίου. Τέλος, ο κ. Ραυτόπουλος, τόνισε ότι όραμά του είναι η λειτουργία μιας παγκόσμιας έκθεσης στην Πάτρα, ώστε να δείξουν οι τοπικοί παραγωγοί τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους»

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο Παναγιώτης Κρίκης, ξεδίπλωσε το όραμά του για το ρόλο του Επιμελητηρίου Αχαΐας την επόμενη περίοδο, το οποίο όπως υπογράμμισε πρέπει να μετατραπεί σε «παράγοντα ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης και υπόδειξης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι το Επιμελητήριο οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια σειρά από διεκδικήσεις, όπως το Χωροταξικό Σχεδιασμό, την ίδρυση αγγλόφωνου μη κρατικού πανεπιστημίου, την ολοκλήρωση της Πατρών – Πύργου, την έλευση του φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής, τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου, τη λειτουργία του φράγματος Πείρου – Παράπειρου, κτλ.

Πέντε Γραμματείες

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους» δεσμεύθηκε για τη δημιουργία πέντε Γραμματείων του Επιμελητηρίου, οι οποίες θα απαρτίζονται από μη εκλεγμένους υποψηφίους, με τους εξής θεματικούς άξονες:

Εμπόριο και Εξαγωγές

Τουρισμό

Έρευνας και Καινοτομίας

Παιδείας και Επιστήμης

Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα

Επίσης, προτείνει τη σύσταση νομικού γραφείου, αλλά και για τη χορήγηση υποτροφιών σε παιδιά μελών που σπουδάζουν από πόρους που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των συμβούλων του Επιμελητηρίου.

Φορολογικό

Δραστική απλοποίηση της φορολογικής διαδικασίας, σταθερό φορολογικό συντελεστή, ενιαία φορολογική κλίμακα, αναμόρφωση του ΦΑΠ και μείωση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου ορίου σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, είναι τα προτάγματα της παράταξης για τη φορολογία.

Ασφαλιστικό

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή στο ασφαλιστικό των εμπόρων και επανεργοποίηση διακοψάντων οφειλετών, είναι τα τρία βασικά θέματα που προτάσσονται στο πρόγραμμα της παράταξης.

«Το Επιμελητήριο να μην χαϊδεύει τα αυτιά των υπουργών, αλλά να τους πει ότι δεν πάει άλλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κρίκης.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Το «Επιμελητήριο για Όλους» προτείνει μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως:

Τα επιστημονικά πάρκα να αποτελέσουν ζώνες ειδικού φορολογικού καθεστώτος

Διεθνοποίηση της έκθεσης υψηλής τεχνολογίας Patras IQ

Δημιουργία ταμείου εξωστρέφειας για επιχειρήσεις  με εξαγωγικό προσανατολισμό

Βελτίωση οδικής πρόσβασης και άρση της επικινδυνότητας

Ταχύτερη εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Προσαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων στα μεγέθη της μικρομεσαίας επιχείρησης

Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις

Αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους μικρομεσαίους

Πλήρης άρση των capital controls

Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Εισαγωγή του θεσμού για την «εντός της κρίσης μικρομεσαία επιχείρησης»

Στήριξη του Εμπορίου

Ένταξη του Εμπορίου στο ΕΣΠΑ

Αυστηρή και συνεχής αντιμετώπιση του παρεμπορίου

Αυτορρύθμιση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές

Η πολιτική για τη Μεταποίηση

Στρατηγικός σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης

Ενίσχυση πρωτοβουλιών σε δυναμικούς κλάδους, όπως είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας

Κλαδικές παρεμβάσεις και ενίσχυση των επιχειρηματιών με κλαδικά προγράμματα

Στήριξη Εξαγωγών

Δημιουργία νέων εργαλείων χρηματοδότησης

Διάθεση πόρων από επενδυτικά προγράμματα στην οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή

Στήριξη οργανωμένων εξαγωγέων με αποτελεσματικές υπηρεσίες πληροφόρησης και εκπαίδευσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ