H Greenpeace κρέμασε πανό στον πύργο του Άιφελ

Το μήνυμά της με παραλήπτη το Εθνικό Μέτωπο και τη Μαρίν Λεπέν

Συζητήσεις και ανησυχία για το θέμα της ασφάλειας προκάλεσε η ανάρτηση πανό από τη Greenpeace σήμερα στον πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Δεκάδες ακτιβιστές της οργάνωσης, όπως γράφει το Reuters, σκαρφάλωσαν στη βόρεια πλευρά του πύργου- ενός από τα μνημεία σε όλο τον κόσμο με τους περισσότερους επισκέπτες- για να κρεμάσουν πανό που έγραφε το σύνθημα «Liberte, Egalite, Fraternite» (ελευθερία- ισότητα- αδελφότητα).

Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια παρότι ακόμα μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται επί ποδός την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, παράλληλα με χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

Η αστυνομική διεύθυνση συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημαρχίας του Παρισιού και της Εταιρείας Εκμετάλλευσης του Πύργου του Άιφελ (Sete), «προκειμένου να αναλυθούν τα γεγονότα, να εξαχθούν συμπεράσματα και κατά συνέπεια να προσαρμοστούν οι οδηγίες σχετικά με τις ευθύνες του καθένα».

Η δημαρχία του Παρισιού κατήγγειλε την ενέργεια: «Είναι απαράδεκτο ένα μνημείο όπως ο Πύργος του Άιφελ, έμβλημα του Παρισιού, κοινό κτήμα των Παριζιάνων και του συνόλου των Γάλλων, να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς» αναφέρει ανακοίνωση της τοπικής αρχής.

Στο πανό αναγραφόταν επίσης το όνομα της οργάνωσης και το λέξη  #Resist (αντισταθείτε), μήνυμα που «φωτογραφίζει» τη Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο.

«Θέλαμε να δηλώσουμε πως είμαστε κατά της ανόδου του εθνικισμού και του απολυταρχισμού στη Γαλλία και άλλες χώρες» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης στη χώρα Jean-Francois Julliard μιλώντας στο ραδιόφωνο francinfo.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ