Παγκόσμιο «κίνημα» κατά Τραμπ - Και ο Ομπάμα καλεί σε διαδηλώσεις

Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, 10 μέρες μετά την αποχώρηση του από τον προεδρικό θώκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει «τον βαθμό κινητοποίησης» στη χώρα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τις πολιτικές του Τραμπ, όπως τα διατάγματα ενάντια στη μετανάστευση.

«Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

«Αναφορικά με συγκρίσεις με την εξωτερική πολιτική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, ο Ομπάμα βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους», κατέληξε ο Λούις.


Κίνημα ανυπακοής στις ΗΠΑ και παγκόσμια κατακραυγή κατά του διατάγματος Τραμπ 

Εκτός από αυτή του απελθόντος προέδρου, σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορεύσει την είσοδο σε πρόσφυγες αλλά και μετανάστες από 7 χώρες, τόσο εντός, όσο και εκτός των ΗΠΑ.


Σε εθνικό επίπεδο, την αντίθεσή τους στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ έδειξαν τόσο τα πλήθη πολιτών που πραγματοποίησαν ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορείες σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όσο και στην Γερουσία, όπου γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα εξέφρασαν τις ενστάσεις τους.

ΗΠΑ: Κοινή ανακοίνωση των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ κατά του διατάγματος Τραμπ


Η πολιτεία της Ουάσινγκτον αναμένεται να γίνει η πρώτη Πολιτεία που θα στραφεί νομικά εναντίον του διατάγματος, ενώ την προσφυγή της θα στηρίξουν οι εταιρείες Amazon.com και Expedia Inc που εδρεύουν στην Πολιτεία αυτή.

Αδιευκρίνιστος αριθμός διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν έναν επίσημο "δίαυλο", τον λεγόμενο "της διαφωνίας" για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διάταγμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρκ Τόνερ, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει: «Θα το δεχτούν ή θα παραιτηθούν».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την Προεδρία Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ με αφορμή το διάταγμα.

Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι

Αντιδράσεις σε επίπεδο πολιτών, κυβερνήσεων και διακρατικών οργάνων προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ με το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα και στη Γηραιά Ήπειρο.

Από πλευράς Κομισιόν, τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τάχθηκαν κατά του διατάγματος


Βρετανία: Πιέσεις στην κυβέρνηση για ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ

Στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δέχτηκε απανωτές επικρίσεις επειδή καθυστέρησε να καταδικάσει το διάταγμα Τραμπ, πράγμα που τελικά έκανε, ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από τον πολιτικό κόσμο, όσο και από την βρετανική κοινωνία, προκειμένου να ακυρώσει την επίσκεψη Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο-κάτι που, συμφωνα με την ίδια, δεν προτίθεται να πράξει.


Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει τα «επικίνδυνα» νέα μέτρα, ενώ αντίθετος εμφανίστηκε και ο Αυστριακός ομόλογός του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ