Ανήσυχοι οι αντάρτες στη Συρία από την εκλογή Τραμπ

«Το πρόγραμμα μέσω του οποίου λαμβάνουν όπλα ενδέχεται να σταματήσει από τον νέο πρόεδρο»

​Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ μέλη μιας οργάνωσης Σύρων ανταρτών που υποστηρίζεται από τη Δύση συναντήθηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους για να τους ρωτήσουν για το μέλλον του προγράμματος μέσω του οποίου λαμβάνουν όπλα για να πολεμήσουν εναντίον του συριακού στρατού.

Τους ενημέρωσαν ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, όμως στη συνέχεια το μέλλον του θα εξαρτηθεί από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ένας διοικητής των ανταρτών. Όταν αναλάβει την προεδρία ο Τραμπ τον Ιανουάριο, ενδέχεται να σταματήσει εντελώς.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην αμερικανική υποστήριξη προς τους Σύρους αντάρτες και έχει επισημάνει ότι θα αλλάξει εντελώς την αμερικανική πολιτική στη Συρία.

Μέσω του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο επιβλέπει η CIA, έχουν λάβει όπλα και εκπαίδευση αντάρτες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης σε συνεργασία με την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία και άλλες χώρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν είχαν συναντήσεις με Σύρους αντάρτες, ενώ στο παρελθόν δεν δέχθηκαν να σχολιάσουν το πρόγραμμα της CIA εξαιτίας του απόρρητου χαρακτήρα του.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να πάψει να υποστηρίζει τους αντάρτες προκειμένου να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Εναντίον του ΙΚ ίσως συνεργαστεί και με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε συνέντευξή του την Τρίτη ο Σύρος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο Τραμπ θα «αποτελέσει φυσικό σύμμαχο» της κυβέρνησής του, αν αποφασίσει «να πολεμήσει τους τρομοκράτες».

Οι αντάρτες λένε ότι η υποστήριξη που λαμβάνουν από το αμερικανικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκής και ότι η Ουάσιγκτον έχει εμποδίσει τη Σαουδική Αραβία να τους δώσει πιο ισχυρά όπλα.

Οπότε οι αντάρτες ελπίζουν ότι μια πιο απομονωμένη Αμερική θα δώσει μεγαλύτερες ελευθερίες στις συμμαχικές χώρες, γεγονός που θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να τους δώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους, κάτι που εμπόδιζε μέχρι τώρα ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η πιθανότητα μιας αλλαγής στην αμερικανική πολιτική έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη συριακή εξέγερση. Την Τρίτη η Ρωσία ενέτεινε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις σε υποστήριξη του Άσαντ.

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έκλεισαν αυτό τον μήνα τον κλοιό στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπιού, όπου έχουν ενταθεί οι βομβαρδισμοί τα τελευταίες ημέρες, ενώ οι αντάρτες απέτυχαν να σπάσουν την πολιορκία.

Οι προϋπάρχουσες αντιπαλότητες μεταξύ των ανταρτών προκάλεσαν συγκρούσεις μεταξύ τους στο Χαλέπι δύο φορές αυτόν τον μήνα.

Όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν τι θα κάνει ο Τραμπ στη Συρία, καθώς οι απόψεις του ενδέχεται να αλλάξουν από το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία ή να υποκύψουν στην αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Συρία. Και για πολλούς στην Ουάσιγκτον ο Άσαντ παραμένει εχθρός.

Όμως μετά την εκλογή του ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αμφιβολίες του για την αμερικανική πολιτική, λέγοντας στην Wall Street Journal ότι «έχει διαφορετική άποψη από πολλούς σχετικά με τη Συρία» και «δεν έχω ιδέα» ποιοι είναι οι αντάρτες.

Τα σχόλια αυτά ευχαρίστησαν τη Δαμασκό και τους συμμάχους της που θεωρούν την εκλογή του θετική για αυτούς.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ