Πάτρα: Η Κοινο_Τοπία επισκέπτεται τον Καθολικό Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέα στις 27 Νοεμβρίου

προσεγγίζει την ιστορία της καθολικής παρουσίας στην πόλη διαχρονικά

H Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και ΠολιτισμούΚοινο_Tοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιεί για την προαγωγή της παιδείας, της αλληλοκατανόησης, της ιστορίας και του πολιτισμού οργανώνει επισκέψεις γνωριμίας σε χώρους που σηματοδοτούν την ταυτότητα και την εξέλιξη της Πάτρας διαχρονικά.

Μια τέτοια επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 στις 11.30πμ στον Καθολικό Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα Πατρών, Μαιζώνος 81 στην Πάτρα με αφορμή τα 175 χρόνια (1841-2016) λειτουργίας του Ναού. Κατά την επίσκεψη θα γίνει παρουσίαση από τον Αντώνη Γρίμα στέλεχος της ενοριακής επιτροπής και υπεύθυνο του αρχείου της Καθολικής εκκλησίας στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την παρουσία της καθολικής κοινότητας της Πάτρας από την απελευθέρωση της Ελλάδας και εντεύθεν, το ρόλο της στη διαμόρφωση της σημερινής κοινωνίας, την αλληλεπίδραση των δύο κοινοτήτων ορθόδοξων και καθολικών και τέλος την ανάγκη και τις συνθήκες οικοδόμησης του Καθολικού Ναού Πατρών.

Την παρουσίαση θα συνεπικουρήσει με στοιχεία ιστορικά από το μακρινό 1204 και έως σήμερα ο Σάκης Κάπαρης Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Κοινο_Τοπίας.

Η "ψυχή’’ της Καθολικής εκκλησίας της Πάτρας -τα τελευταία 4 χρόνια- ο π. Γεώργιος Ντάγκας με σπουδές στη Θεολογία και τις οικονομικές επιστήμες που άφησε το Λονδίνο, όπου ζούσε και ιερουργούσε για πέντε χρόνια και επέστρεψε στην Ελλάδα, για να καταλήξει στην πρωτεύουσα της Αχαΐας με τη μακρά παράδοση στο καθολικό στοιχείο θα καλωσορίσει τους συμμετέχοντες.

Οι γηγενείς Έλληνες Καθολικοί είναι γύρω στους 50.000 (0,5% του πληθυσμού). Πρόκειται για θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα. Οι περισσότεροι Έλληνες καθολικοί είναι απόγονοι Βενετών και Γενοβέζων που είχαν υπό την επικυριαρχία τους πολλά ελληνικά νησιά από τις αρχές του 13ου μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης και οι απόγονοι των Βαυαρών που ήρθαν στην Ελλάδα κατά τη βασιλεία του Όθωνα, αν και αρκετοί από αυτούς στην πορεία των χρόνων ασπάστηκαν την ορθόδοξη πίστη. Τα έθιμα και οι παραδόσεις, ιδίως στα νησιά, είναι κοινά μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων. Η συμβολή των Ελλήνων καθολικών στο χτίσιμο του νεοελληνικού κράτους, αλλά και στον πολιτισμό, τις τέχνες και εν γένει τη δημόσια ζωή είναι σημαντική.

Την προηγούμενη της επίσκεψης το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8.30μμ στον Καθολικό Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα Πατρών θα φιλοξενηθεί ένα μοναδικό ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με τον διεθνούς φήμης Σουηδό οργανίστα ErlandHilden με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ