Πάτρα: Οι προτάσεις των Εμπόρων στον δήμαρχο - Δείτε αναλυτικά

αφορούν τη λειτουργία της πόλης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016, στο γραφείο Δημάρχου, η προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου κ. Κώστα Πελετίδη, με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών. Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής κ. Παύλος Στάμος, ο Β΄Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, η Διοικητής Τροχαίας κ. Ιωάννα Παναγοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Αχαΐας κ. Ιωάννης Μαντάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικών Αντιπροσώπων Πελοποννήσου & Ν/Δ Ελλάδας κ. Κων/νος Παπαγιαννόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ κ. Γιώργος Ρώρος κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του Συλλόγου για όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου για το εμπόριο και αφορούν την εικόνα της πόλης γενικότερα. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις του ΕΕΣΠ κυρίως για τα παρακάτω θέματα:

Εμπορική Πολεοδομία (ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων, τιμές, κοινωνικές επιπτώσεις, τοπική οικονομία)
Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (PATRAS OPEN MALL). Έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, λίγο πριν την εφαρμογή του προγράμματος.
Υπαίθριο Εμπόριο (Λαϊκές Αγορές – Εξάλειψη παραεμπορίου)
Καθαριότητα
Κυκλοφοριακό (σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης). Οι προτάσεις του ΕΕΣΠ είχαν ήδη διατυπωθεί πριν εφαρμοστεί το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης και έχουν δημοσιοποιηθεί.
Αναπτυξιακά έργα (ανάπλαση παραλιακής ζώνης κ.ά.).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο παραεμπόριο, καθώς η Δημοτική Αρχή παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εξάλειψη τέτοιων κρουσμάτων που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, ενισχύοντας την παραοικονομία. Απαίτηση του εμπορικού κόσμου είναι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Μεγάλη συζήτηση έγινε επίσης για το θέμα τον λαϊκών αγορών, καθώς η λειτουργία τους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, άναρχα και χωρίς σχεδιασμό, δημιουργούν πολλά προβλήματα: 

Δυνατότητα παρείσφρησης ατόμων χωρίς άδεια (παραεμπόριο)
Έλλειψη δυνατότητας ελέγχου από ελεγκτικούς μηχανισμούς
Κυκλοφοριακά προβλήματα
Αποκλεισμός πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων κλπ
Προβλήματα καθαριότητας στις γειτονιές

Είναι επιτακτική ανάγκη να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη για τους χώρους που διεξάγονται οι λαϊκές αγορές με αναζήτηση χώρων για οργανωμένες, στεγασμένες λαϊκές αγορές όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Άμεσα πρέπει να απομακρυνθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου από το κέντρο της πόλης. Η πρόταση του ΕΕΣΠ είναι να μεταφερθεί προσωρινά στον Μώλο, στο τμήμα Αγίου Νικολάου προς Γούναρη. Προτείνουμε δε, δύο χώρους για στεγασμένη δημοτική αγορά: στις αποθήκες ΟΣΕ επί της Αγ. Ανδρέα και Αγ. Διονυσίου. Η βασική πρόταση – θέση  του ΕΕΣΠ είναι: Λειτουργία δύο Δημοτικών αγορών με όλα τις συνθήκες που επιβάλλουν οι κανόνες υγιεινής λειτουργίας τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (είμαστε η μόνη πόλη που δεν έχει ούτε μία στεγασμένη δημοτική αγορά). Έως τότε προτείνουμε:

Επανεξέταση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών
Επανέλεγχο όλων των αδειών και χρήση ταμειακών μηχανών
Χωροθέτηση λαϊκών αγορών με συγκεκριμένες αριθμημένες θέσεις
Δημιουργία χώρου «ΚΙΟΣΚΙ» δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τους φορείς, τη δημοτική αστυνομία, υπαλλήλους δήμου, ΕΛ.ΑΣ. κλπ
Ομοιόμορφους πάγκους με σύγχρονες λειτουργίες (χημικές τουαλέτες κλπ)
Καθημερινούς εντατικούς ελέγχους
Παύση έκδοσης αδειών για την πώληση βιομηχανικών προϊόντων
Πιστή εφαρμογή των νόμων

Τέλος, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με την εποικοδομητική συνεργασία τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή και ουσιαστικά προς όφελος της αγοράς και της πόλης εν γένει και θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τον κοινό σκοπό.

 

 

 

 

Εκ το

Διαβάστε επίσης