Πατρών - Πύργου: Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 θα έχουν γίνει όλες οι δημοπρασίες

δεσμεύσεις Χρηστου Σπίρτζη στη Βουλή

Ο διαγωνισμός για την πέμπτη από τις οκτώ εργολαβίες στις οποίες έχει μοιραστεί το τμήμα Πάτρα - Πύργος θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου του 2016 και ο διαγωνισμός της 4ης εργολαβίας θα γίνει μόλις η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων εγκρίνει τα Νέα Πρότυπα Τεύχη Δημοπράτησης.

Το νέο χρονοδιάγραμμα παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.  Πρόσθεσε πως «η δέσμευση που παίρνει η υπηρεσία, γιατί δίνει και για τους υπόλοιπους τρεις διαγωνισμούς, είναι ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017 θα έχουν γίνει όλες οι δημοπρασίες, τον Μάρτιο θα ολοκληρωθούν και θα σταλεί ο φάκελος, και στα τέλη Απριλίου θα έχουμε υπογραφές συμβάσεων».

Ο οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, καθώς στους τρεις πρώτους διαγωνισμούς έχει μειοδοτήσει η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, που ελέγχεται από τον όμιλο Καλογρίτσα. Ο κ. Σπίρτζης  στη Βουλή υπεραμύνθηκε της επιλογής για τεμαχισμό του έργου σε οκτώ τμήματα, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση το προωθούσε ως ενιαίο, ύψους άνω των 400.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, η ίδια η υπηρεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ υποστήριζε πως «το εξ αντικειμένου σαφές πλεονέκτημα των εταιριών που ήταν μέλη του παραχωρησιούχου (σ.σ.: της κοινοπραξίας που κατασκευάζει και θα διαχειριστεί την Ολυμπία Οδό) και είχαν συμμετάσχει στην εκπόνηση των μελετών και στην κατασκευή μέρους των εργασιών του δημοπρατούμενου έργου όχι μόνο δεν ελαχιστοποιείτο, αλλά αντίθετα αυξανόταν με το επιλεγέν σύστημα υποβολής προσφορών». Δηλαδή «οι εταιρίες που μετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής της Ολυμπίας Οδού και συμμετείχαν στις μελέτες είχαν τα δεδομένα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν τα είχαν. Και γι' αυτό το θέμα έχει γίνει ένσταση και από μία από τις λίγες μεγάλες εργοληπτικές εταιρίες που δεν συμμετείχαν».

Ο υπουργός Υποδομών τόνισε, επίσης, πως οι συμβάσεις δεν υπογράφονται γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε στείλει στην Ε.Ε. τον λεγόμενο φάκελο Μεγάλου Εργου».

Διαβάστε επίσης