Και Αχαγιώτης στο κύκλωμα με τους αρχαιοκάπηλους

μεταξύ των 26 που έχουν συλληφθεί

Αχαγιώτης φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα με τους αρχαιοκάπηλους που «ξήλωσε» η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, ο συγκεκριμένος άνδρας, βρίσκεται μεταξύ των 26 ατόμων που έχουν συλληφθεί και αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι πάνω από 1000 αρχαία αντικείμενα που μετέφεραν με νταλίκες σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού είχαν ξεθάψει παράνομα, τα 26 μέλη της εγκληματικής ομάδας που συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με διεθνείς προεκτάσεις – που όπως έγραψε το tempo24.gr–  η ομάδα είχε πανελλαδική δράση και «αντιπροσώπους» σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 26 άτομα και έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή ακόμη 16 ατόμων στο κύκλωμα -που αναμένεται να συλληφθούν επίσης-, ενώ οι κατηγορίες που τους βαραίνουν αφορούν σε 93 τουλάχιστον υποθέσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας αρχαίων αντικειμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ως εγκέφαλοι φέρονται δύο άτομα, ο ένας κάτοικος Αθηνών και ο άλλος κάτοικος Τρικάλων που ήταν εκείνοι που έδιναν εντολές για τη διακίνηση. Μάλιστα σε έναν από τους εγκεφάλους, οι αστυνομικοί βρήκαν παραστατικά που αφορούσαν την πώληση αρχαίων αντικειμένων σε οίκους δημοπρασιών, που η αξία τους έφθανε τα 650.000 ευρώ.

Οι αρχαιοκάπηλοι μετέφεραν τα αρχαία αντικείμενα από τη χώρα μας, κυρίως μέσω της Πάτρας προς την Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, φορτωμένα σε νταλίκες. Πολλά από τα αρχαία κλοπιμαία καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη φορά που στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών αναμένεται να μπουν και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που εμπορεύονται παράνομα και πλουτίζουν από τα «χαμένα» προϊόντα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι αστυνομικοί αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν κατ’ οίκον έρευνες σε πολλούς εμπλεκόμενους με την εγκληματική οργάνωση, σε Αχαΐα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Ρόδο, Αίγιο, Λαμία, Κόρινθο και Δράμα και αναλυτικά τα πορίσματα των μέχρι τώρα ερευνών θα παρουσιαστούν σήμερα στις 10 το  στο αστυνομικό μέγαρο της Ερμού, στην Πάτρα. 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ