Υψηλός ο κίνδυνος για ελονοσία στη δυτική Αχαΐα – Από τις 3 Αυγούστου η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Δείτε τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»!

Σε ζώνες υψηλού κινδύνου για την ελονοσία, εντάσσονται η Αχαΐα και η Ηλεία. 

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στις 3 Αυγούστου όπως είχε γράψει το tempo24.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αναφέρονται οι περιοχές της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας ως αυτές που έχουν επισημανθεί με επιδημιολογικά στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα

Μετά από διερεύνηση κρούσματος ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης οι επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές στη Δυτική Ελλάδα είναι:

Από την Π.Ε. Αχαΐας :

Από τον Δήμο Δυτ. Αχαίας :

1. Δημοτική Ενότητα Λαρισσού (ή Λαρίσου) :
◦ Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου Αχαΐας
[▪]  το Βουπράσιον
[▪]  ο Λάπας
[▪]  το Μετόχιον
[▪]  το Νέο Βουπράσιον
◦ Τοπική κοινότητα Αράξου Αχαΐας
[▪]  ο Αραξος
[▪]  η Καλόγρια
[▪]  οι Ταξιάρχαι
◦ Τοπική Κοινότητα Απιδεώνος
[▪]  Ο Απιδεών

2. Δημοτική Ενότητα Μόβρης

• Τοπική Κοινότητα Σαγαίικων Αχαίας
◦ τα Γερουσαίικα
◦ τα Μπονταίικα
◦ τα Σαγαίικα
◦ ο Σταθμός

Από την Π.Ε. Ηλείας :

Από τον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης :
• τα Λουτρά Υρμίνης
• τα Σαμαραίικα

Μάλιστα από τις αιμοδοσίες αποκλείονται να συμμετάσχουν άτομα που εργάζονται ή ζουν στις περιοχές αυτές, όπως και στις υπόλοιπες που έχουν επισημανθεί στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2004/33/ΕΚ, το Π.Δ. 138/2005 σχετικά με ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για το αίμα και τα συστατικά του αίματος, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ενδημική για την ελονοσία χώρα, τις σχετικές συστάσεις των εμπειρογνωμόνων ECDC/WHO Ευρώπης πάνω στα θέματα ασφάλειας του αίματος από την ελονοσία καθώς και την απόφαση της «Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» βάση της οποίας καθορίζονται οι επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης έναντι του πλασμώδιου της ελονοσίας.

Διευκρινίζεται ότι η Ελλάδα δεν είναι ενδημική για την ελονοσία χώρα

Με βάση τα ανωτέρω και τα μέχρι την 14η/07/2016 επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ εφαρμόζονται τα κάτωθι μέτρα :

Α. Μέτρα που αφορούν στις επηρεαζόμενες περιοχές:
• Αποκλεισμός από την αιμοδοσία ατόμων που κατοικούν & εργάζονται στις ανωτέρω περιοχές.
• Εγρήγορση των κλιμακίων αιμοληψίας των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για τηΛΗΨΗ  ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και αυστηρότητα για την τήρηση των Κανονισμών Επιλογής του Αιμοδότη.
• Αναβολή για διάστημα 6 μηνών πληθυσμιακών αιμοληψιών στις επηρεαζόμενες περιοχές

Β. Μέτρα, που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας:
• Εγρήγορση όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για την εφαρμογή των κανονισμών επιλογής του αιμοδότη και παρακολούθηση της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr για τα επιδημιολογικά και κλινικο-εργαστηριακά δεδομένα κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης της ελονοσίας.
• Αποκλεισμός από την αιμοδοσία επισκεπτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών μετά την επιστροφή τους.

Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανόμενης της παραμονής στην επηρεαζόμενη περιοχή από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο επισκέπτης μπορεί να γίνει αποδεκτός για αιμοδοσία νωρίτερα, εάν τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.
• Άτομα με ιστορικό ελονοσίας μπορούν να αιμοδοτήσουν 3 έτη μετά τη λήξη της θεραπείας και την απουσία συμπτωμάτων. Μετά από αυτή την περίοδο, γίνονται αποδεκτοί για αιμοδοσία μόνον εφόσον τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

Γ. Μέτρα Αιμοεπαγρύπνησης

•ΟΔΗΓΙΕΣ  προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό αδιάγνωστης αιτιολογίας μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία, στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
• Σε περίπτωση μετάδοσης ελονοσίας μετά μετάγγιση αίματος/συμπυκνωμένων ερυθρών εφαρμόζεται αναδρομικόςΕΛΕΓΧΟΣ  και μελέτη ανιχνευσιμότητας για την αναζήτηση και επανεξέταση των αιμοδοτών που εμπλέκονται στη μετάγγιση των ληπτών.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ