Η "Αντιγόνη" του Εθνικού Θεάτρου στις 20 και 21 Αυγούστου στην Πάτρα

Στο Αρχαίο Ωδείο

Μικρή ανάπαυλα αυτές τις μέρες για το 35ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, που ήδη ξεκίνησε δυνατά με τη συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη την 1ηΑυγούστου 2016, συνέχισε με την πολυσυζητημένη και ενδιαφέρουσα «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά στις 4 Αυγούστου και πέτυχε το απόλυτο sold out, γεμίζοντας το Αρχαίο Ωδείο στις 8 Αυγούστου με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με την Ιωάννα Παππά και τον Νικήτα Τσακίρογλου, μία παράσταση που είχε πρωτοπαρουσιαστεί πέρυσι και συγκίνησε το κοινό και φέτος.

Με «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα ξαναρχίσει το 35ο Φεστιβάλ Πάτρας μετά την ανάπαυλα των ημερών του Δεκαπενταύγουστου και πιο συγκεκριμένα με την μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης αυτής που ήδη χειροκροτήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 15 και 16 Ιουλίου 2016, είναι ότι έχει για πρωταγωνίστρια στον απαιτητικό και τραγικό ρόλο της Αντιγόνης μία πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό, την Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη ενώ συμπρωταγωνιστούν σπουδαίοι βετεράνοι ηθοποιοί.

Οι παραστάσεις της «Αντιγόνης» του Εθνικού, είναι αφιερωμένες στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα, νεοελληνιστή καθηγητή και μεταφραστή Δημήτρη Μαρωνίτη (σε δική του μετάφραση παρουσιάζεται το έργο).

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού και στην Πάτρα, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο θα παρουσιαστεί η παράσταση το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 στις 21.00 καθώς και την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 21.00. Την Αντιγόνη που μάλιστα σε μία σκηνή εμφανίζεται σε μία κούνια, υποδύεται όπως προείπαμε, η πρωτοεμφανιζόμενη Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη.

Πριν την Πάτρα η «Αντιγόνη» του Εθνικού θα παιχθεί στις 18 Αυγούστου 2016 στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας στο γειτονικό νομό Ηλείας.

Με την «Αντιγόνη» του Εθνικού θα δοθεί και η επίσημη πρεμιέρα του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, το Σάββατο το βράδυ. Είθισται το Φεστιβάλ Πάτρας από τα χρόνια που ζούσε ο ιδρυτής και πολιτιστικός επικεφαλής του, ο αξέχαστος Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος, η επίσημη έναρξη και πρεμιέρα να τελείται σχεδόν πάντοτε με παράσταση του Εθνικού, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια από το 1981, χρονιά έναρξης του Φεστιβάλ Πάτρας, φιλοξενεί σταθερά τις καλοκαιρινές παραστάσεις αρχαίου δράματος το Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης πρεμιέρας, πριν την έναρξη της παράστασης θα υπάρξει καλωσόρισμα και σύντομη ομιλία από τον νυν επικεφαλής και πολιτιστικό σύμβουλο του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο, ο οποίος επάξια συνεχίζει το σπουδαίο αυτό Φεστιβάλ που άλλαξε τα πολιτιστικά δεδομένα της πόλης της Πάτρας και έφερε παραστάσεις και θιάσους στην Πάτρα που θα έπρεπε να πάει είτε στην Επίδαυρο είτε στην Αθήνα για να τις δει.

Δεν αποκλείεται το βράδυ της επίσημης πρεμιέρας, να βρεθεί στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας και κάποιος εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου. Το μυαλό όλων πάει στην πιθανότητα να έρθει ο νυν αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής, ο οποίος μέχρι πριν από 15 μήνες ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Τα εισιτήρια για την «Αντιγόνη» του Εθνικού κοστίζουν 15 ευρώ τα κανονικά και 12 ευρώ τα μειωμένα.

Στην παράσταση παίζουν και η σπουδαία πρωταγωνίστρια Μπέτυ Αρβανίτη η οποία ερμηνεύει τον ρόλο του μάντη Τειρεσία (κυριολεκτικά αγνώριστη), ο παλιός και καλός ηθοποιός Κώστας Καστανάς ο οποίος είναι μέρος του Χορού καθώς και η Μαρία Σκούντζου, ο Νίκος Μπουσδούκος, κ.α. Τον Κρέοντα υποδύεται ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Όταν άκουσα ότι θα είναι και οι βετεράνοι της Επιδαύρου» δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα, η Μπέτυ Αρβανίτη «αυτό με έκανε να έχω περισσότερους λόγους να το κάνω γιατί αυτή η ιδέα του να ειπωθεί ο Χορός από τη Μαρία Σκούντζου, τον Νίκο Μπουσδούκο, τον Κώστα Καστανά, κ.ά., είναι εξαιρετική και σπουδαία σε σχέση με τη σύμπραξη των νέων παιδιών».

«Με κέντρισε η ιδέα του Λιβαθινού και δέχτηκα να έρθω στο Εθνικό Θέατρο γιατί η πρόσκληση ήταν τιμητική. Ομολογώ ότι ένοιωσα σαν στο σπίτι μου. Με κέντρισε η ιδέα ότι θα είμαστε τρεις γενιές» τόνισε με τη σειρά του στα Νέα, ο Κώστας Καστανάς.

Σύμφωνα με την υπόθεση, η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή.

Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή.

Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 442 π.Χ και εκφράζει τους πνευματικούς προβληματισμούς που κυριαρχούσαν στην Αθήνα την περίοδο κατά την οποία ολοκληρωνόταν ο Παρθενώνας και ταυτόχρονα άρχιζε η σοφιστική.

Στο έργο κυριαρχεί η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας.

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός

Κίνηση: Πολίν Ουγκέ

Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλλυ Μελεμέ.

Παίζουν επίσης οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αντώνης Κατσαρής, Μαρία Κωνσταντά, Μαγουλιώτης, Αστέρης Πελτέκης, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Χαρίσης.

Μουσικοί επί σκηνής

Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/Κώστας Τζέκος

Κόρνο: Γιάννης Γούναρης/Μάνος Βεντούρας

Τρομπόνι: Γιάννης Καϊκης/Σπύρος Βέργης.

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

*Εισιτήρια προπωλούνται στο θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172β, στο κατάστημα Dur στη Βότση 30, στη Γωνιά του Βιβλίου στην Αγ. Νικολάου 32 και στα καταστήματα Music Station – Ρ. Φεραίου 34 και Discover your Way στην Πατρέως 30. Επίσης θα διατίθενται εισιτήρια και στο Αρχαίο Ωδείο τις βραδιές των παραστάσεων.

*Την 2η καλοκαιρινή θεατρική παράσταση αρχαίου δράματος του Εθνικού, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με τη Λένα Κιτσοπούλου θα την δει το κοινό στο 35ο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Αρχαίο Ωδείο, στις 30 και 31 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ