Το σχέδιο μετατροπής της Αχαΐας από "φτωχό συγγενή" στους αυτοκινητόδρομους σε κόμβο ανάπτυξης

Η "μάχη" της περιοχής για να αποκτήσει υποδομές

Εν μέσω θέρους συνεχίζεται η μάχη της ολοκλήρωσης των έργων στους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους της χώρας. Από τις τελευταίες πληροφορίες από μέρα σε μέρα αναμένεται η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος της Ολυμπίας Οδού Κόρινθος-Κιάτο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να δοθεί στο τέλος Ιουλίου.

Την ίδια ώρα το μέτωπο στα έργα της Ολυμπίας συνεχίζεται και μάλιστα είναι πολαπλό. Ήδη το Υπουργείο έχει θέσει στόχο τη λειτουργία και του τμήματος Κιάτο-Ξυλόκαστρο μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Μπορεί οι κατασκευές να συνεχίζονται με αμείωτους ρύθμους, προς το παρόν όμως η Αχαϊα παραμένει σε όλο το μήκος του Νομού μόλις με 11χλμ κλειστού αυτοκινητόδρομου (Παράκαμψη Πάτρας) παρότι η Πάτρα είναι με διαφορά η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα.

Αυτό το γεγονός, είναι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της περιοχής που παραμένει χωρίς δίκτυο αυτοκινητόδρομων και σιδηρόδρομου.

Στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου θα πρέπει να περιμένει στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο του 2017 για να δει να λειτουργούν επιτέλους μερικά δεκάδες χιλιόμετρα της Ολυμπίας Οδού και να συνδεθεί για πρώτη φορά με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας που επίσης ολοκληρώνεται (Ιόνια, Ε65, Αιγαίου).

Η μάχη της Αχαϊας όμως συνεχίζεται και προς τα δυτικά καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι 4 εργολαβίες του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που επιτελους θα δημιουργήσουν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στην περιοχή της Δυτικής Αχαϊας, θα ενώσουν Αχαϊα και Ηλεία και θα συνδέσουν την Πάτρα με τον Πύργο μειώνοντας δραστικά την χρονοαπόσταση μεταξύ των 2 μεγάλων πόλεων της Δ.Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση όπως μεταδίδει το ypodomes.gr, θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες για να δούμε τη μεταμόρφωση της Αχαϊας από φτωχό συγγενή στους αυτοκινητόδρομους σε περιοχή κόμβο ενώ θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2021 για φτάσει ο αυτοκινητόδρομος 75χλ. νότιότερα μέχρι την πόλη του Πύργου.

Διαβάστε επίσης