Ζήμενς: Σκευωρία ή κάτι χειρότερο;

του δημητρη αβραμιδη

Η πράξη για την οποία κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, 14 αλλοδαποί κατηγορούμενοι αφορά τη σύμβαση 8802/97 μεταξύ του ΟΤΕ και της Ζήμενς (προμήθεια ψηφιακών κέντρων) και καλύπτει το διάστημα 1998-2003. Η κατηγορία αναφέρεται σε ενεργητική δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε συνδυασμό με διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται 13 Γερμανοί και ένας Γαλλο-Ελβετός. Συνεπώς τα κρίσιμα έγγραφα της δίκης (1.580 σελίδες) θα έπρεπε να είναι μεταφρασμένα στα γερμανικά και στα γαλλικά. Τούτο δεν έγινε δυνατό κι έτσι η δίκη αναβλήθηκε επ’ αόριστο.

Να δούμε μερικά κρίσιμα στοιχεία. Η έρευνα επί του θέματος ξεκίνησε το 2005. Το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε το Μάρτιο του 2015. Συνεπώς η ανακριτική διαδικασία πήρε δέκα χρόνια. Ακολούθησε η περιπέτεια της μετάφρασης και από το Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016, ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να μεταφραστούν τα έγγραφα. Στο μεταξύ το αδίκημα της δωροδοκίας παραγράφεται στα 15 χρόνια από την τέλεσή του, δηλαδή το 2018. Θα προκάνουν τα δικαστήρια; Κανείς δεν ξέρει.

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι εδώ υπάρχει μια σκευωρία, ένα δικαστικό κύκλωμα και άλλα παρόμοια. Περί κυκλώματος μίλησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Καμένος. Φοβάμαι όμως ότι τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα και πολύ χειρότερα.

Εννοώ ότι δεν έχουμε ένα δικαστικό σύστημα που να μπορεί να δουλέψει πάνω σε πολύπλοκες υποθέσεις, όπως είναι η διεθνής διαδρομή του μαύρου χρήματος και οι πρακτικές των μεγάλων πολυεθνικών. Δεν έχουμε την τεχνογνωσία, τις υποδομές, το κατάλληλο νομικό πλαίσιο αλλά και τους κατάλληλα εκπαιδευμένους δικαστές.

Κι αντί να κοιτάξουμε πως θα τα αποκτήσουμε όλα αυτά, το ρίχνουμε στη συνωμοσιολογία και ξεμπερδεύουμε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ