Ο μύθος της σοσιαλδημοκρατίας

του δημητρη αβραμιδη*

Σύμφωνα με τη σχετική ειδησεογραφία «την Κυριακή 10 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της κίνησης για την συγκρότηση και ενοποίηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας στην Πάτρα» ενώ ακολουθεί ο κατάλογος των ομιλητών. 

Συγκρότηση και ενοποίηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας λοιπόν. Από τη διατύπωση και μόνο προκύπτει ότι ο χώρος υφίσταται αλλά αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ενοποίησης και συγκρότησης. Για να δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά την κατάσταση.

Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ. ΠΑΣΟΚ είχαμε, Ένωση Κέντρου είχαμε, κόμμα Φιλελευθέρων είχαμε. Πρόκειται για κόμματα που υπήρξαν σημαντικά, δημοκρατικά, αντιμοναρχικά, φιλελεύθερα αλλά επ’ ουδενί σοσιαλδημοκρατικά, τουλάχιστον έτσι όπως είναι γνωστά τα ιστορικά κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ενδεχομένως τούτο να οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν ζήσαμε βιομηχανική επανάσταση και άρα το σχηματισμό μιας κλασικής εργατικής τάξης, συνδικάτων και πολιτικού κόμματος που θα εξέφραζε αυτήν την ανάγκη, αλλά ας μην πάμε την κουβέντα τόσο μακριά. Το ουσιώδες είναι ότι αυτό που προϋποτίθεται ως υπαρκτό, ένας χώρος προς ανασυγκρότηση και ενοποίηση, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται και ποτέ του δεν υπήρχε.

Επιπροσθέτως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία της τελευταίας ιστορικής περιόδου, είναι βαθιά προβληματική. Όποτε και όπου εκλήθη να κυβερνήσει (Σρέντερ, Μπλέρ, κ.α.) εφάρμοσε κλασικές δεξιές πολιτικές (ιδιωτικοποιήσεις, μείωση του κοινωνικού κράτους, περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, κλπ) δηλαδή πολιτικές που βρίσκονται στους αντίποδες της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας και που ελάχιστα απέχουν από τις πολιτικές της ευρωπαϊκής δεξιάς. Συνεπώς η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία είναι δίχως θετικό όραμα, ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει. Ψάχνει και ψάχνεται δίχως να βρίσκει απαντήσεις

Τούτων δοθέντων και ανεξάρτητα από τα ειλικρινή κίνητρα των ομιλητών της Κυριακής και των οργανωτών της εκδήλωσης, η όλη προσπάθεια διατηρεί εγγενείς αδυναμίες και εσωτερικές αντιφάσεις που είναι δύσκολο έως αδύνατο να ξεπεραστούν.

Εκτός κι αν πρόκειται για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που αφορά όποιους και όσους αφορά και πάντως όχι όλους.

 

*Ο Δημήτρης Αβραμίδης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού.

Διαβάστε επίσης