Η δεοντολογία ως κακόγουστο αστείο

του δημητρη αβραμιδη

Προσπαθώ να παραμείνω ψύχραιμος με την απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ που επέβαλε ποινές σε δημοσιογράφους που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού.

Αν στ’ αλήθεια η ΕΣΗΕΑ νοιάζονταν για τη δημοσιογραφική δεοντολογία θα εντόπιζε τις παραβιάσεις της τόσο στους υποστηρικτές του «ναι» όσο και στους οπαδούς του «όχι». Κακά τα ψέματα, δημοσιογραφικές υπερβολές κι ακρότητες παρουσιάστηκαν και στις δύο πλευρές. Αλλά η επιλογή να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν μόνο οι υποστηρικτές του «ναι» μας δίνει μία και μόνο πληροφορία, αυτήν που σχετίζεται με τα πολιτικά φρονήματα των μελών του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ.

Αν η εκάστοτε πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ αρχίζει να διαγράφει όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική της τότε ξεκινάει ένα πολύ κακό προηγούμενο που δύσκολα θα συμμαζευτεί.

Υ.Γ. Μόνο στο δημοψήφισμα παρατηρήθηκαν παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας; Πουθενά αλλού και ποτέ άλλοτε; Κι ακόμα, όταν τα κομματικά ελατήρια των αποφάσεων βγάζουν μάτι, η επίκληση της δεοντολογίας μοιάζει με κακόγουστο αστείο.

Διαβάστε επίσης