«Απολογούμενο για την κατάσταση της χώρας» θέλει τον Τσίπρα η ΝΔ

Προσπάθεια Μητσοτάκη να ανοίξει τη βεντάλια της συζήτησης στη Βουλή

Με τη φράση πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή «όχι ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για την εικόνα της χώρας», στη Νέα Δημοκρατία δείχνουν τις προθέσεις τους για την σημερινή μετωπική σύγκρουση.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πίσω από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή μία απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν πως οι «κραυγαλέες ασάφειες που καθιστούν τη συμφωνία με την Τουρκία έωλη, η διαφαινόμενη άτακτη υποχώρηση για να κλείσει η αξιολόγηση με νέα επώδυνα μέτρα και η ρωγμή στον κυβερνητικό συνασπισμό ελέω Μουζάλα» αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει εκ νέου καταφύγιο σε διλήμματα, τα οποία χαρακτηρίζουν «επίπλαστα».

«Ας πάψουν επιτέλους, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του να παριστάνουν τους ηθικούς, τους αναμάρτητους, τους δήθεν πολέμιους της διαπλοκής. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πια την αλήθεια. Αυτοί που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι θα πολεμήσουν τα συμφέροντα, δεν είναι τίποτε άλλο απ’ ότι οι τροχονόμοι της νέας διαπλοκής» είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα, ενώπιον της ΚΟ της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί η σημερινή συζήτηση για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο να εκτιμά πως «η Τρίτη θα είναι οδυνηρή ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στον τρίτο όροφο της Συγγρού γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, προτάσσοντας εκ νέου το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνομιλητές του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια». Δεδομένο είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να κρατήσει την συζήτηση εντός του πλαισίου των υπάρχοντων προβλημάτων τα οποία απειλούν ευθέως τη χώρα και τους πολίτες, αλλά την ίδια ώρα όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι της ΝΔ, είναι έτοιμος και για «λασπομαχία». Πίσω από αυτή την στάση κρύβεται η πεποίθηση που υπάρχει στην ηγετική ομάδα της ΝΔ ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει και επί προσωπικού επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη. Τούτων δοθέντων στη ΝΔ από το πρωί της Δευτέρας ετοιμάζονται για απαντήσεις με τεκμήρια και σε χτυπήματα «κάτω από τη μέση», από τις τηλεοπτικές άδειες και τη δημόσια συνάντηση Μητσοτάκη - Ψυχάρη μέχρι και τη Siemens και το πόθεν έσχες του προέδρου της ΝΔ.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει σε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τις καταγγελίες της εισαγγελέως Τσατάνη, καθώς παγιωμένη είναι πλέον η πεποίθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει διαρκώς σημάδια καθεστωτισμού και μη σεβασμού του Συντάγματος και των τριών διακριτών εξουσιών. Πέραν τούτου, στη φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να βρεθούν και υποθέσεις υπουργών που έχουν απασχολήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την επικαιρότητα.

Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο και με έντονο εσωκομματικό αντίκτυπο θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Μητσοτάκης τόσο απέναντι στον «καραμανλικό» Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος διατηρεί άριστους δεσμούς με την πτέρυγα που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό, όσο και στην υπόθεση των τιμολογίων της ΝΔ προς τον κατηγορούμενο εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολις», καθώς τυχόν «άδειασμα» θα αποτελεί ευθύ χτύπημα στον Αντώνη Σαμαρά επί των ημερών του οποίου φέρονται να εκδόθηκαν.

 

Διαβάστε επίσης