Πάτρα: Τα κόμματα καταθέτουν τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό στους επιστημονικούς φορείς-Η εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΝΕΟΤΕΡΑ)

ποιοι επιστημονικοι φορεις συμμετεχουν

Νεότερη ενημέρωση 21.07' Στο ΕΤΑΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναλογία είναι 1 συνταξιούχος προς 3,85 εργαζόμενους.

"Συνεπώς είναι βιώσιμο και θα πρέπει η κυβέρνηση να μας αφήσει να το διαχειριζόμαστε μέχρι σήμερα" σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπουλου πρόεδρος των Φυσικοθεραπευτών Αχαΐας και Ηλείας, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Δροσοπουλος επεσήμανε πως "το κράτος μας εγγυάται ουσιαστικά συντάξεις πείνας".

Κακουρα, μέλος Δ.Σ. Συμβολαιογράφων: "Οι εισφορές μας να δίνουμε μεν παραπάνω αλλά να υπάρχει και προσδοκία στο αποτέλεσμα".

Παρενέβη ο κ. Κυριακόπουλος από την Ομοσπονδία του ΙΚΑ τονίζοντας πως "οι συνάδελφοι ήδη βρίσκονται σε ρυθμίσεις των εισφορών τους. Δεν μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε αύξηση. Το ασφαλιστικό δεν είναι εφαρμόσιμο. Δεν θα λειτουργήσει το ΕΦΚΑ θα παίρνετε σύνταξη σε 2,5 χρόνια. Σήμερα το ΙΚΑ δανείστηκε 200.000.000 ευρώ για συντάξεις από αλλά ταμεία".

-----------------------------------

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Α' Επιλαχών Βουλευτής των ΑΝΕΛ Αχαίας Γιάννης Λαινιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στο προσχέδιο του ασφαλιστικού.

Το κείμενο της ομιλίας του είναι το εξής:

Για ποιο λόγο πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό;

Το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα στήθηκε χωρίς αναλογιστική μελέτη.

Από το 1950 μέχρι σήμερα λόγω των πρόχειρων, προσωρινών και αποσπασματικών ρυθμίσεων που δεν πολέμησαν τη ρίζα του κακού, βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση.

Η διαχείριση των αποθεματικών του ασφαλιστικού χωρίζεται σε δυο περιόδους:

α) Χρονική περίοδος 1950-1995

Περίοδος παθητικής διαχείρισης των αποθεματικών με την υποχρεωτική κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το επιτόκιο ήταν οριζόμενο από το κράτος καθώς και ο άτοκος δανεισμός τους στο κράτος, με συνέπεια η έλλειψη ρευστότητας των ταμείων να οδηγήσει σε πληθωριστικό δανεισμό.

Δηλαδή τα ταμεία έπαιρναν πίσω λιγότερα χρήματα από αυτά που αρχικά δάνειζαν στο κράτος.

β) Χρονική περίοδος 1995 έως σήμερα:

Η ενεργητική διαχείριση των αποθεματικών που είχε τη λογική του τζόγου.

Το ναυάγιο του χρηματιστηρίου λεηλάτησε τα αποθεματικά των ταμείων. Η κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε μαζική πώληση μετοχών και αντικατάστασή τους από δομημένα ομόλογα.

Τα 13 δις μείωσης του PSI (απώλειες ταμείων από κούρεμα ομολόγων) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 3,9% από τον Ιούλιο του 2014 οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Παρά τις 11 οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις με μεσοσταθμική μείωση 41%, σήμερα το ταμειακό έλλειμμα είναι το εξής:

    στο ΙΚΑ 1 δις ευρώ,

    στον ΟΑΕΕ 0,5 δις ευρώ

και πάνω από 15 δις ευρώ είναι οι κόκκινες ασφαλιστικές εισφορές συνολικά στα ταμεία αυτά.

Λαμβάνοντας υπόψη:

    το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας σύμφωνα με το οποίο γεννούμε 1,3 παιδιά κατά μέσο όρο, ενώ για αναπλήρωση χρειαζόμαστε 2,1

ότι το 2050 ένας στους δύο πολίτες θα είναι πάνω από 65 ετών

την ανεργία που από 13% το 2009 φθάνει σήμερα 25,5%

τη μείωση των μισθών κατά 20%

τη μείωση των ασφαλισμένων κατά 600.000

και τη μερική απασχόληση που από 11,5% το 2009 φθάνει σήμερα 22.5%,

συμπεραίνουμε ότι η άμεση παρέμβαση στο ασφαλιστικό είναι επιτακτική ανάγκη.

Στο υπάρχον ασφαλιστικό παραμένει ο κατακερματισμός του και υπάρχει αδυναμία να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος διότι:

    Διατηρούν οι ασφαλιστικοί φορείς την καταστατική τους ανεξαρτησία.

    Διατηρούν οι ασφαλιστικοί φορείς την οικονομική τους αυτοτέλεια.

    Διατηρούν τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις.

Τέλος, η βόμβα του ασφαλιστικού συστήματος έχει δημιουργήσει μια τρύπα σήμερα που είναι περίπου 5 φορές το ΑΕΠ της χώρας έως και το 2050.

Δηλαδή το Αναλογιστικό Έλλειμμα θα φτάσει στο ποσό του 1 τρις ευρώ.

Ένα τόσο μεγάλο, κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνά πρόβλημα δεν λύνεται όμως ως γόρδιος δεσμός, αλλά με διαδοχικές προσεγγίσεις.

Κατά συνέπεια η ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ προσπαθεί να θεραπεύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θέλουμε το κράτος να εγγυάται τις συντάξεις (εθνική και αναλογική) και δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τη μη ελλειμματικότητα των προϋπολογισμών των Ταμείων όπως έπραττε ο νόμος 3863/2010.

Το προσχέδιο του νόμου:

    Θεσπίζει την εθνική σύνταξη 384 ευρώ, που θα δίδεται μετά από 15 χρόνια εργασίας και θα προστίθεται σ ’αυτήν ποσό ανάλογα με τα επιπλέον χρόνια ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.

    Θεσπίζει ρήτρα ανάπτυξης (αύξηση των συντάξεων ανάλογη της ανάπτυξης) εξαρτώμενη κατά: α) 50% από τη θετική μεταβολή ΑΕΠ και β) 50% από τη μεταβολή τιμάριθμου.

    Ενοποιεί τα ταμεία, απελευθερώνει ανθρώπινο δυναμικό για ελέγχους.

    Δε θίγει παλιές συντάξεις παρά τον επαναπροσδιορισμό τους τουλάχιστον μέχρι το 2018 λόγω κλιμακούμενου ποσοστού αναπλήρωσης που προστατεύει τις χαμηλές συντάξεις.

    Το ΕΚΑΣ μετά το 2019 αντικαθίσταται με το επίδομα υπερήλικων γι’ αυτούς που δεν συμπληρώνουν 15 χρόνια ασφάλισης.

    Η συμφωνηθείσα εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2016, θα καλυφθεί με 1% αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και 0,5% των εισφορών εργαζομένων.

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Επειδή γνωρίζουμε ότι η εξομοίωση των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με τους μισθωτούς δημιουργεί δυσβάσταχτες εισφορές σε αυτούς, προτείνουμε ειδική εισφορά ενίσχυσης του Ασφαλιστικού Συστήματος, ποσοστού 1-1,5 τοις χιλίοις επί των τραπεζικών συναλλαγών ανεξαρτήτως ύψους.

Αυτός ο κοινωνικός πόρος υπολογίζεται από 700 εκ. έως 1 δις ετησίως και θα μειώσει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Η εισφορά αυτή θα εισπράττεται και θα καταβάλλεται ως κοινωνικός πόρος από τις τράπεζες προς τον ΕΦΚΑ υπό την εποπτεία της τράπεζας της Ελλάδος.

    Για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη προτείνουμε η εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης και η εφαρμογή του μέτρου διαδοχικής ασφάλισης να γίνεται βάση του ασφαλιστικού ισοδύναμου και όχι χαριστικά.

    Προτείνουμε εντός του ΕΦΚΑ, την θέσπιση διεύθυνσης στατιστικής παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να μελετά τις διάφορες παραμέτρους που επηρεάζουν την ασφάλιση, καθώς την εισφοροδοτική και εισοδηματική ικανότητα των πολιτών και να εισηγείται ανάλογες διορθωτικές κινήσεις.

    θεωρούμε ότι το εθνικό συμβούλιο του ασφαλιστικού συστήματος ως μεταβατική λύση, γιατί στην ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ θα προτείνουμε Ανεξάρτητο Κεντρικό Ασφαλιστικό Φορέα Εποπτείας Μεταβολών Εισροών Εκροών του ασφαλιστικού συστήματος άμεσα συνδεδεμένου με το HΔIKA - TAXIS - ΑΡΙΑΔΝΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ - ΕΛΣΤΑΤ - ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ του κράτους, ώστε να σωθεί η ασφάλιση των μελλοντικών γενεών.

    Προτείνουμε όλα τα ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας να ενοποιηθούν μαζί με την Εθνική Άμυνα σε ένα το οποίο δε θα σχετίζεται με το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

    Προτείνουμε το ΝΑΤ με κάποιο τρόπο να διατηρήσει την αυτονομία του.

---------------------

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Παρεμβάσεις  των φορέων
Θανάσης Γιανναδάκης  ΤΕΕ οι επιστήμονες φεύγουν. Το ΤΣΜΕΔΕ το 2010 είχε εισπραξιμοτητα 75% . Σήμερα 45%.
Να αποφασίσει η κυβέρνηση αν το ταμείο μας είναι ελλειμματικό η όχι
Γιάννα Μαστορακου Ιατρικός Σύλλογος
Δημιουργείται ο ΕΦΚΑ. Χωρίς αναλογιστικές μελέτες. Το πελατειακό κράτος δεν θίγεται. Δήμευση του εισοδήματος.του ιδιωτικού τομέα. Από έρευνα μας το 35% των γιατρών δεν πληρώνει εισφορές
Μαζική φυγή των γιατρών στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι θα γίνουν υπάλληλοι σε πολυεθνικές
Ανδρέας Σοφιανοπουλος Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας 
Το ασφαλιστικό δεν θα λυθεί με τον τρόπο που θέλουμε εμείς . Αλλά με τον τρόπο που θέλουν αυτοί έξω
Τι φοβούμαστε να πούμε ότι έχουμε πτωχεύσει
Δεν υπάρχει Εθνική κυριαρχία καμία πρόταση δεν είναι ελληνική
Αθηνά Τραχήλη Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος
Ετοιμάζω την βαλίτσα μου και πάω Αγγλία...

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Σιδηρόπουλος και Γρηγόρης επισήμαναν οτι με την παρούσα μεταρρύθμιση η Κυνβέρνηση έχει σαν στόχο αφενός την ανάπτυξη και αφετέρου διόρθωση των προβλημάτων. Θα μειωθούν οι ανισότητες χωρίς στρεβλώσεις του παρελθόντος, επισημάνθηκε από την πλευρά τους.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Ο κ. Γ. Καρβέλης ως αρμόδιος τομεάρχης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε οτι θα γίνει επανυπολογισμος των συντάξεων με τάση προς τα κατω
Ενοποίηση ταμείων να γίνουν ως εξής: Μισθωτών ,αγροτών ,επιστημόνων και αυτών που λέγονται ευγενών και να υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες, πρόσθεσε

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας ανέφερε πως δεν έχει κατατεθεί αναλογιστική μελέτη ,ούτε νούμερα για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ,αλλά η Κυβέρνηση ζητά συναίνεση
Οι μελλοντικές γενιές αναγκάζονται να συνεισφέρουν χωρίς ανταπόδοση . Επέρχεται ο ασφαλιστικός θάνατος των σημερινών "σαραντάρηδων" που θα συνεισφέρουν χωρίς ανταπόδοση, είπε ο κ. Φωτήλας

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου τοποθετούμενος στην εκδήλωση τόνισε οτι το κράτος θα πρέπει να συμβάλλει στο ασφαλιστικό κατά τρόπο συνεχή. Ο κ. Παπαθεοδώρου ξεκίνησε με το νόμο για τις άδειες των καναλιών. Αντισυνταγματικό όπως και το ασφαλιστικό

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε:
Δεν είναι τυχαίο προηγήθηκε επίθεση στην εργασία, ελαστική . Δεν τυχαία η επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους.
Στον βίο εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων για να έχουν εταιρίες

Εκδήλωση διαλόγου για το Ασφαλιστικό Σύστημα, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των μελών τους, αλλά και την ανταλλαγή προτάσεων σε σχέση με το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος οργανώνουν απόψε οι επιστημονικοί φορείς της Πάτρας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών (Φιλοποίμενος 24, 3ος όροφος) .

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλύεται ως εξής:

1.      Δεκάλεπτη τοποθέτηση των εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Βουλής των Ελλήνων.

2.      Πεντάλεπτες παρεμβάσεις των Προέδρων των Φορέων που διοργανώνουν την εκδήλωση.

3.      Πεντάλεπτη δευτερολογία των εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Βουλής των Ελλήνων.

4.      Σύνοψη Συμπερασμάτων.


Συνδιοργανώνουν:

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Πατρών και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΠανελλΗνιος ΚτηνιατρικΟς ΣΥλλογος

ΠανελλΗνιος ΣΥλλογος ΦυσικοθεραπευτΩν -  ΠεριφερειακΟ τμΗμα Αχαΐας και ΗλεΙας

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ