Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ


Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε τριπλό ρωσικό χτύπημα σήμερα το πρωί, στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους δήλωσε ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν.

«Υπάρχουν 8 νεκροί και 18 τραυματίες μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο Τσερνίχιβ. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται», ανέφερε ο εκτελών χρέη δημάρχου Ολεξάντρ Λομάκο στο Telegram.
 

Στις 09.03 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), «τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Λομάκο σε τηλεοπτικό σταθμό, πλήττοντας ένα πολυώροφο κτίριο. «Δυστυχώς η Ρωσία συνεχίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, όπως επιβεβαιώνει το πλήγμα στο Τσερνίχιβ για μια ακόμα φορά», δήλωσε ο Λομάκο στην ουκρανική τηλεόραση. Ο ίδιος δήλωσε ότι προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά κτίρια, μη στρατιωτικές υποδομές και πολλά ιδιωτικά οχήματα.

Ο επικεφαλής του περιφερειακού νοσοκομείου στο Τσερνίχιβ δήλωσε ότι εκεί έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 18 τραυματίες. Άλλοι τραυματισμένοι πολίτες μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, δήλωσε ο ίδιος, καλώντας τους κατοίκους να προσφέρουν αίμα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει διασταυρωθεί, δείχνουν φλόγες και στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται πάνω από την ιστορική πόλη, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους και drones κατά ουκρανικών πόλεων και χωριών, σε επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά ουκρανικών πόλεων, θέτοντας ως στόχο τον ενεργειακό τομέα της χώρας και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε σήμερα την έκκληση του Κιέβου για περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το Τσερνίχιβ, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ουκρανίας που που ιδρύθηκε πριν από 1.000 και πλέον χρόνια, είχε σχεδόν 300.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή πριν από δύο χρόνια. Απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ