Αχαΐα: Πρόστιμα-φωτιά σε παραλιακές επιχειρήσεις για αυθαιρεσίες - Σε 48 ώρες θα αφαιρείται η άδεια - Έλεγχοι ακόμη και με drone

Πρόστιμα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 10.000 ευρώ και ‘λουκέτο’ μέσα σε 48 ώρες περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις αυθαιρεσίες επιχειρήσεων στην παραλιακή ζώνη της Αχαΐας που θα κάνουν παράνομη χρήση αιγιαλού και παραλίας με ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών που αυστηροποιήθηκε πρόσφατα μετά το γνωστό «κίνημα της πετσέτας» τίθεται σε εφαρμογή με την πλειοψηφία των επιχειρηματιών της παραλιακής ζώνης, μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που προκάλεσε ο ΣΚΕΑΝ Αχαΐας, να εξετάζουν με σκεπτικισμό πλέον τα νέα δεδομένα.
Η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν νόμιμη άδεια θα «τρέξει» μέχρι και τις 15 Μαΐου.
Προς το παρόν η πλειοψηφία των καταστηματαρχών στην παραλιακή αναμένει την σχετική εγκύκλιο με τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τις δημοπρασίες αιγιαλού και παραλίας.
Το Υπουργείο, ειδικά για φέτος, δεν θα προχωρήσει σε αύξηση στην τιμή ανά τ.μ. για τη μίσθωση αιγιαλού, ενώ οι μισθώσεις θα είναι λιγότερες λόγω των νέων ορίων και των περιορισμών που «επέβαλε» το κίνημα των ακτιβιστών στα νησιά για τις ελεύθερες παραλίες.
Όπως είναι γνωστό, οι άδειες αναμένεται να περιοριστούν καθώς φέτος θα βρει σε ηλεκτρονική δημοπρασία το 50% σε κάθε παραλία ενώ και μέσα στο χώρο παραχώρησης υπάρχει περιορισμός χρήσης του 60% από ξαπλώστρες και ομπρελο-καθίσματα. Φέτος τέθηκε και περιορισμός 4 μέτρων ανάμεσα σε διαφορετικές παραχωρήσεις ενώ υπάρχει και η απόσταση των 4 μέτρων από το κύμα.
Σε κάθε περίπτωση, την απώλεια εσόδων από τις μικρότερες μισθώσεις θα… καλύψει η μεγάλη αύξηση στα πρόστιμα για αυθαιρεσίες τα οποία θα μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 χιλιάδες ευρώ, ανά περίπτωση στην Αχαΐα.
Ούτε λόγος για αυθαιρεσία…
Το πιο δυσμενές σενάριο αφορά τις επιχειρήσεις που κάνουν πραγματική «κατάληψη» παραλίας στην περιοχή χωρίς άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες καθώς, ως πρόσφατα, τα πρόστιμα ήταν κάτω των 1.000 ευρώ ενώ το κλείσιμο της επιχείρησης δεν ήταν άμεσο. Με βάση το νέο νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Έτσι:
-Επιχείρηση η οποία καταλαμβάνει παράνομα τμήμα παραλίας 50 τ.μ., στην Πάτρα θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 2.000 ευρώ και να αφαιρέσει άμεσα τα τραπεζοκαθίσματά της. Αν δεν το πράξει και βεβαιωθεί νέα παράβαση το πρόστιμο πάει στα 4.000 ευρώ και αφαιρείται η άδεια λειτουργίας από την ΑΑΔΕ εντός 48 ωρών.
-Επιχείρηση που καταλαμβάνει παράνομα τμήμα παραλίας 100 τ.μ., τιμωρείται με πρόστιμο 4.000 ευρώ και σε περίπτωση που υποπέσει στο ίδιο αδίκημα, το πρόστιμο θα είναι 8.000 ευρώ.
-Επιχείρηση η οποία λειτουργεί στην Αιγιάλεια και καταλαμβάνει παράνομα τμήμα αιγιαλού από 50 – 100 τ.μ., σε περίπτωση υποτροπής θα πληρώσει, αντίστοιχα, πρόστιμο 3.600 και 8.200 ευρώ.
Ο εντοπισμός όσων αυθαιρετούν στις παραλίες θα είναι άμεσος καθώς, με μια απλή αεροφωτογραφία ή τη χρήση drone, ο παραβάτης θα μπορεί να εντοπιστεί από μεγάλη απόσταση. Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, κάθε επιχείρηση που λαμβάνει άδεια σε χώρο αιγιαλού και παραλίας, από την Κτηματική, θα εφοδιάζεται με QR code ώστε, μέσω εφαρμογής (mobile Αpp για Smart-phone και έξυπνες συσκευές) ακόμη και ο πολίτης να μπορεί να εντοπίσει αν ο χώρος είναι του καταστήματος ή για λουόμενους.
Όσον αφορά τους εφοριακούς, ο εξοπλισμός τους φέτος θα θυμίζει…. CSI. Θα γίνονται μυστικές επιχειρήσεις με τη βοήθειαψηφιακών χαρτών και συστημάτων GPS μέσω των οποίων θα εντοπίζονται οι «στόχοι». Οθόνες θα μεταδίδουν απευθείας τα όσα βλέπουν οι επίλεκτες μονάδες και θα αναμένουν οδηγίες από το κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ για να επέμβουν!

Θα μετρούν τον… πόντο
Όποιος θελήσει να βάλει το… πόδι του στη θάλασσα από καρέκλα και ξαπλώστρα θα έχει να κάνει με τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν φέτος μισθώσει νόμιμα αιγιαλό από την Κτηματική. Αυτό γιατί, αν κάποιος «επεκτείνει» την άδεια, είτε ο ίδιος, είτε ο πελάτης, κινδυνεύει επίσης με τσουχτερό πρόστιμο αλλά και πιθανή αφαίρεση αδείας και ταμειακής!
Επιχείρηση η οποία διαθέτει νόμιμη άδεια για 100 τ.μ. και εντοπιστεί να έχει επεκταθεί κατά 30 τ.μ., στην Πάτρα θα έχει πρόστιμο 1.200 ευρώ και στην Αιγιάλεια 1.080 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο πάει, αντίστοιχα, στα 2.400 ευρώ και 2.160 ευρώ ενώ υπάρχει και η απειλή να χάσει την άδεια της!
Εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας χαρακτηρίζουν άδικη και παράλογη την οριζόντια αντιμετώπιση του νέου νομικού πλαισίου για όλες τις παραλίες, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην Στερεά Ελλάδα ή τη νησιωτική χώρα, ανεξάρτητα της μορφολογίας, της έκτασής τους και της επισκεψιμότητας.

Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ