Μακροζωία: Τα παράξενα μυστικά των γηραιότερων ανθρώπων του κόσμου

Ωμά αυγά και… αποφυγή των ανδρών!

Καθώς ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 114 ετών, ρίχνουμε μια ματιά στα μυστικά της μακροζωίας από μερικούς από τους γηραιότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο: από βασικά στοιχεία διατροφής μέχρι συμβουλές για σχέσεις.

Μπορεί να νομίζετε ότι η απάντηση στο να ζείτε μετά τα 100 είναι «να τρώτε καλά και να γυμνάζεστε» – αλλά σύμφωνα με μερικούς από τους γηραιότερους ανθρώπους του κόσμου, δεν είναι τόσο απλό.

Το πώς θα ζήσουμε περισσότερο είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ζωής και το να ζήσει κανείς μέχρι τα 100 είναι πολύ σπάνιο, αλλά γίνεται όλο και πιο συχνό. Ο ΟΗΕ αναμένει 3,2 αιωνόβιους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050.

Αυτή την εβδομάδα, ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 114 ετών, μόλις δύο μήνες πριν από τα 115α γενέθλιά του. Ο Βενεζουελάνος Juan Vicente Perez Mora είχε 11 παιδιά, 41 εγγόνια, 18 δισέγγονα και 12 τρισέγγονα. Ο άνδρας, που εργαζόταν ως αγρότης, έγινε ο γηραιότερος άνδρας στη Βενεζουέλα το 2020 και αναγνωρίστηκε επίσημα από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο τον Μάιο του 2022.

Τι μπορούμε να μάθουμε λοιπόν από τους γηραιότερους στον κόσμο για τα μυστικά της μακροζωίας; Όπως εξηγεί η βρετανική Mirror, ενώ το να παρακολουθείτε τι τρώτε και το να είστε ενεργοί ήταν προφανείς απαντήσεις, ορισμένες προτάσεις από αιωνόβιους ήταν εντελώς επαναστατικές και… κάπως περίεργες.

Ωμά αυγά και… αποφυγή των ανδρών

Η Emma Morano ήταν ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 117 ετών το 2017. Γεννημένη το 1899 στην περιφέρεια Πιεμόντε της Ιταλίας, είπε στο BBC ότι ενώ πίστευε ότι η μακροζωία της οφειλόταν εν μέρει στα καλά γονίδια, την απέδωσε επίσης στη διατροφή της με αυγά.

Συγκεκριμένα, έτρωγε τρία αυγά την ημέρα, εκ των οποίων, μάλιστα, τα δύο ήταν ωμά, για περισσότερα από 90 χρόνια. Πίστευε επίσης ότι το να αποχωρήσει από τον κακό γάμο της συνέβαλε στην παρατεταμένη ζωή της. «Δεν ήθελα να με εξουσιάζει κανένας», είχε πει η ίδια στους New York Times.

Μια άλλη γυναίκα που απέδωσε τα γηρατειά της στην αποφυγή των ανδρών ήταν η Jessie Gallan, η οποία ήταν ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στη Σκωτία στα 109 της πριν από το θάνατό της το 2015. Σε μια συνέντευξη στο STV News, η Jessie ανέφερε τρία βασικά πράγματα: «Φρόντισα να κάνω αρκετή άσκηση, έτρωγα ένα ωραίο ζεστό μπολ με χυλό κάθε πρωί και δεν έχω παντρευτεί ποτέ. Οι άντρες προκαλούν περισσότερους μπελάδες από ό,τι αξίζουν».

Πίστη στη θρησκεία και καλή διατροφή

Η γηραιότερη εν ζωή καλόγρια, από την άλλη, η Inah Canabarro Lucas από τη Βραζιλία, πιστώνει τη μακροζωία της στη δύναμη της προσευχής. Είναι 115.

Η Jeralean Talley από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ, η οποία ονομάστηκε το γηραιότερο άτομο στον κόσμο πριν από το θάνατό της το 2015, ήταν εξαιρετικά θρησκευόμενη και ζούσε τη ζωή της αντιμετωπίζοντας τους άλλους όπως ήθελε να της φέρονται. Εκτός από την πίστη της, είπε στο Time ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι μια διατροφή πλούσια σε χοιρινό κρέας, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των αυτιών των χοίρων. Έφτασε τα 116.

Άλλοι αιωνόβιοι που έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες τροφές ως απάντηση στα γηρατειά τους είναι ο Richard Overton, ένας βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έζησε μέχρι τα 112, ο οποίος είχε πει ότι το παγωτό συνέβαλε στην αύξηση της διάρκειας ζωής του, μαζί με τα πούρα, ενώ η Jeanne Calment πιστεύει ότι το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τσιγάρα και σοκολάτα τη βοηθούν να ζήσει περισσότερο.

Η Γαλλίδα υπεραιωνόβια Calment ήταν η γηραιότερη γυναίκα πριν από το θάνατό της το 1997, στα 122 της. Έπινε πορτ κάθε μέρα και κάπνιζε όλη της τη ζωή, σταματώντας μόνο πέντε χρόνια πριν πεθάνει. Από την άλλη, η Olive Edwards, μια 110χρονη γιαγιά από το Βόρειο Γιορκσάιρ, λέει ότι καταναλώνει τρία γεύματα την ημέρα, κυρίως μια δίαιτα με σολομό και σπαράγγια, αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι η μακροζωία της οφείλεται και στο «πείσμα» της.

Σοκολάτα, μασάζ με ελαιόλαδο και ξύπνημα νωρίς

Η Ethel Caterham, το γηραιότερο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 114 ετών, αποκάλυψε στην Telegraph ότι τα τρώει όλα με μέτρο, αλλά επιδίδεται περιστασιακά σε ένα εκλέρ σοκολάτας.

Από την άλλη, ο Bernardo LaPallo, από τη Βραζιλία, έκανε καθημερινά μασάζ με ελαιόλαδο και έζησε μέχρι τα 114. Σε συνέντευξή του στο National Geographic, μοιράστηκε την καθημερινότητά του:

«Σηκώνομαι στις 3:30 ή στις 4 το πρωί, πηγαίνω τη βόλτα μου, κάνω ντους, τρίβω το σώμα μου με ελαιόλαδο, φτιάχνω το πρωινό μου. Το άγχος είναι ένας δολοφόνος, μου το είπε ο μπαμπάς μου. Είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο για να χαλαρώσεις και να ασκήσεις τον εγκέφαλό σου, όπως λύνοντας σταυρόλεξα».

Ο Ιάπωνας Jiroemon Kimura, ο οποίος ανακηρύχθηκε το γηραιότερο εν ζωή άτομο κάποια στιγμή πριν από το θάνατό του το 2013 σε ηλικία 113 ετών, είπε ότι ξύπναγε με την ανατολή του ήλιου κάθε πρωί, διάβαζε μια εφημερίδα κάθε μέρα και φρόντιζε να σταματήσει να τρώει όταν ήταν κατά 80% χορτάτος.

Πηγή: oloygeia.gr

Διαβάστε επίσης