Μακροζωία: 4 δημοφιλή φάρμακα θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής σας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τέσσερα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής και να ενισχύσουν τη μακροζωία σας, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Αν και η ιδέα ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να παρατείνουν τη ζωή δεν είναι εντελώς νέα, η εξέταση συγκεκριμένων λεπτομερειών για το πώς τα μεμονωμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας μαζί είναι.

Πιο αναλυτικά, η ερευνητική ομάδα ερεύνησε πώς το βιάγκρα, η ατορβαστατίνη, η ναπροξένη και τα οιστρογόνα επηρέασαν την υγεία. Σημειώνεται ότι τα φάρμακα δεν λήφθηκαν ως κοκτέιλ.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διαθέτει πληροφορίες για την υγεία πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπων. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η μεγαλύτερη διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας παρατηρήθηκε στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν οιστρογόνα.

Το βασικό συστατικό της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης συνδέθηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έλαβαν την ορμόνη. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα της θεραπείας να βελτιώνει τη δύναμη καθώς και να μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και πτώσεων που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Πώς βιάγκρα, ατορβαστατίνη και ναπροξένη βελτιώνουν τη μακροζωία

Επιπλέον, το βιάγκρα, η ατορβαστατίνη και η ναπροξένη βρέθηκε ότι επίσης παρέχουν οφέλη. Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει το βιάγκρα με θετικά αποτελέσματα. Έρευνα που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει προστατευτική δράση κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Παράλληλα, οι στατίνες είναι γνωστό ότι προσφέρουν ασπίδα κατά των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών. Η ναπροξένη θα μπορούσε να είναι ευεργετική με τη μείωση της φλεγμονής η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας, που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως ορισμένους καρκίνους.

Ο Alejandro Ocampo, από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία, σχολίασε τα ευρήματα: «Δεν θέλουμε να θεραπεύσουμε μια συγκεκριμένη ασθένεια, θέλουμε να αποτρέψουμε πολλές από αυτές». Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ο ειδικός εξήγησε επίσης ότι ορισμένα από τα φάρμακα είχαν μεγαλύτερο όφελος στη διάρκεια ζωής όταν λαμβάνονταν σε υψηλότερες δόσεις, γεγονός που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη θεωρία ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ενώ η νέα έρευνα βρήκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της λήψης κάθε φαρμάκου και της μεγαλύτερης ζωής, οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν επίσης ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως οριστική απόδειξη ότι τα φάρμακα θα ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής σας. Εξήγησαν ότι χρειάζονται πλέον τυχαιοποιημένες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν ορισμένα από τα συμπεράσματά τους.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ