Χλιαρές επενδυτικές κινήσεις στις αγορές - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν και σήμερα (4/4) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι επενδυτές αξιολογούν τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι «εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένουμε», τότε σε μεγάλο βαθμό ένα χαμηλότερο επιτόκιο νομισματικής πολιτικής θα είναι κατάλληλο «κάποια στιγμή φέτος».

Επίσης, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 6-7 Μαρτίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα.

«Τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειωθεί διατηρήσιμα στον στόχο του 2% εγκαίρως», «η υπόθεση για την εξέταση μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται», αναφέρει η ΕΚΤ στα πρακτικά της.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει ξανά στις 11 Απριλίου και πολλοί αξιωματούχοι της έχουν ήδη υποστηρίξει μια κίνηση μείωσης του κόστους δανεισμού από τον Ιούνιο.

Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος .«Πιστεύω ότι ο Ιούνιος θα είναι ο πρώτος μήνας μείωσης των επιτοκίων» ανέφερε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης από τη Βαρκελώνη.«Η εμπιστοσύνη που έχουμε αποκτήσει από τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας κάνει αισιόδοξους ότι θα επιτύχουμε τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό» πρόσθεσε. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν θετικά» σημείωσε.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον Μάρτιο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει μικρή άνοδο κατά 0,19%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,12%, στη Μαδρίτη ο κύριος δεί-κτης κινείται υψηλότερα κατά 0,63%, το Μιλάνο ενισχύεται μόλις κατά 0,05% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,43%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 110 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στα χθεσινά επίπεδα, κοντά στις 1380 μονάδες παρουσιάζοντας οριακές μεταβολές.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,38%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6 bps στο 3,79%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,22% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,42%.

Εμπορεύματα - Συνάλλαγμα

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,09%, στα 85,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση μόλις 0,07%, βρίσκεται στα $ 89,30.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανι-κής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0860 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 151,62 γιεν/δολ.

Σε επίπεδο ρεκόρ διατηρείται ο χρυσός με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου για συμβόλαια παράδοση τον Ιούνιο να κινείται στα 2312 δολ./ουγκιά. Ανοδικά συνεχίζει και το ασήμι, ξεπερνώντας τα 27 δολάρια ανά ουγκιά.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ