Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή - Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι το μέλημά μου εκείνη τη νύχτα ήταν να πειράξω τους διαλόγους; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να κλείσει την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες και όλους ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας. «Θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και με το μυαλό. Δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε σε ένα αύριο ενωμένοι με λιγότερες σκιές σαν αυτές που οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μη πιστεύουν κανένα και τίποτα. Γι’ αυτό ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων. Χωρίς και να πιστέψω ποτέ ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες. «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ.

Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

Σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γι αυτό το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας. Θα είναι λιγότερες οι πολιτικές αναφορές.
  • Μόνο οι συγγενείς των θυμάτων έχουν δικαίωμα να αδικούν ακόμη και την πολιτεία
  • Μόνο αυτοί απ΄ όλους εμάς έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία, απαιτώντας δικαιοσύνη.
  • Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν τον τόπο επί δεκαετίες, χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στο σιδηρόδρομο
  • Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Τα διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος.
  • Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μια στάση που ουδείς διανοήθηκε σε ανθρώπινες τραγωδίες.
  • Θέλησαν να μετατρέψουν την οδύνη σε πολιτικό εργαλείο.
  • Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου, διοχετεύοντας τον πόνο στα δικά τους κανάλια
  • Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών
  • Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη
  • Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν να πω την αλήθεια, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι και να κριθώ γι αυτά που θα πω
  • Ουδέποτε κρύψαμε αυτό που είχε συμβεί. Κάποιοι προσπάθησαν να κρύψουν.
  • Έφυγα με ένα ελικόπτερο και είδα ότι πιο φρικιαστικό έχω δει στη ζωή μου και εκείνη τη στιγμή ότι το μέλημά μου η σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα υπονοείται αυτά τα πράγματα.

Ο πρωθυπουργός, μπαίνοντας στη Βουλή ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις παραιτήσεις του υπ. Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου: «Αυτά συμβαίνουν στη πολιτική, να ακούσετε την ομιλία μου» προέτρεψε τους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών.

Αμέσως μετά την ομιλία Μητσοτάκη θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία επί τις πρότασης δυσπιστίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ