Πάτρα: Ξεκινούν σήμερα τα απογευματινά χειρουργεία - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΠΓΝΠ

Ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν και στην Πάτρα τα απογευματινά χειρουργεία , σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν τόσο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όσο και από άλλους τοπικούς φορείς. Μάλιστα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με συμμετοχή σωματεία εργαζομένων, δασκάλους, νηπιαγωγούς κ.α. , όπου και είναι το πρώτο νοσηλευτήριο της περιοχής που μπαίνει στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη το ΠΓΝΠ είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει, καθώς ήδη για σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου, έχουν διατεθεί δυο αίθουσες χειρουργείων, για αγγειοχειρουργικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Ενώ στις 28 Μαρτίου δύο ακόμη αίθουσες θα διατεθούν σε γενικούς χειρούργους και ορθοπεδικούς, για ήδη κανονισμένα χειρουργεία.

Το προσεχές διάστημα στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων θα μπεί και το νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας", δεδομένου ότι ήδη γιατροί του χειρουργικού τομέα έχουν έτοιμες λίστες αναμονής με ασθενείς.

Αντιδράσεις από την ΕΙΝΑ

Στο μεταξύ η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας εξέφρασε την αντίθεσή της στην λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και προχωρά την ημέρα της έναρξης τους σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΠΓΝΠ.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρονται τα εξής:

Χωρίς καμία ντροπή από τη μεριά της κυβέρνησης εγκαινιάζεται αυτές τις ημέρες η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Εικόνες εξοργιστικές όπως η φιέστα του υπουργού πάνω από ασθενή ,ο οποίος περίμενε από το 2019 να χειρουργηθεί και οφείλει να αισθάνεται χαρούμενος γιατί πληρώνοντας από την τσέπη του κατάφερε να χειρουργηθεί μετά από 5 χρόνια στο <<δημόσιο>> σύστημα υγείας. Αδυνατώντας να παραδεχθούν ότι η πολιτική που υπηρετούν μοναδικό σκοπό έχει την παροχή υπηρεσιών υγείας μόνον σε όποιον έχει να πληρώσει, η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων, προχωράει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας.

Την ίδια ώρα που στο ΠΓΝΠ υπάρχουν 8 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και ακόμη 24 κενές οργανικές θέσεις από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, που παραμένουν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες κλειστές από τις δώδεκα, η κυβέρνηση διαφημίζει τη λειτουργία των απογευματινών-επί πληρωμή-χειρουργείων και μάλιστα με το ήδη υπάρχον προσωπικό. Προσωπικό στο οποίο οφείλονται χιλιάδες ρεπό, κανονικές άδειες ετών, προσωπικό που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει εργασιακή εξουθένωση και υπερεφημέρευση. Όμως κυρίως ζητάει από τους ασθενείς να δεχθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά για την Υγεία τους, γιατί αυτό επιβάλλει η πολιτική που θεωρεί την υγεία ως κόστος το οποίο επιδέχεται περικοπές και εκπτώσεις. Άλλωστε τα έσοδα από το <<νόμιμο>> φακελάκι προορίζονται να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας των κατά τα άλλα δημόσιων νοσοκομείων, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό για να απεμπλακεί ο κρατικός προϋπολογισμός ,την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει δεκάδες δις σε εφοπλιστές και μεγάλες επιχειρήσεις. 

Θα βρουν απέναντί τους κάθε τίμιο υγειονομικό που θέλει να ζει από το μισθό του, που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποιον το έχει ανάγκη και όχι μόνο σε όποιον έχει να πληρώσει!

Απευθύνουμε καθολικά κάλεσμα στο προσωπικό να μη συμμετάσχει, να μη νομιμοποιήσει κανένα φακελάκι.

Απευθύνουμε κάλεσμα στο λαό της περιοχής να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του ότι θα πρέπει να πληρώσει για να έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Συνένοχοι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ δε θα γίνουμε!

Εν όψει της αυριανής επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της πόλης μας, το οποίο επί χρόνια παρέμενε υποβαθμισμένο με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, υπενθυμίζουμε πως οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑ σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων και τους φορείς της πόλης είναι αυτές που οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για την αναβάθμισή του.

Ενημερώνουμε επομένως  ότι:

Δεν συμμετέχουμε σε φιέστες ανατροπής της λογικής και καταπάτησης του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία
Δεν καταδεχόμαστε να πληρωνόμαστε από το υστέρημα του λαού
Οι λύσεις στα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας θα δοθούν μέσω της ενίσχυσης και όχι της αποδιάρθρωσής της.

Δεν είμαστε το 1% που αντιδρά. Μάλλον αυτοί που ανήκουν στο 1% που κυβερνούν επιμένουν να διαστρέφουν την πραγματικότητα, εργαζόμενοι για το συμφέρον του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς
Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες στα δημόσια νοσοκομεία
Ανθρώπινα ωράρια εργασίας

Προχωράμε σε στάση εργασίας την Τρίτη 26 Μαρτίου 12:00μ-15:00μμ, ημέρα εγκαινίων των απογευματινών χειρουργείων, και συγκέντρωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μαζί με συλλόγους ασθενών, σωματεία εργαζομένων.

Τους δηλώνουμε πως στο δίλημμα οι ζωές μας, τα κέρδη τους απαντάμε: τις ζωές μας!

Διεκδικούμε Δωρεάν Δημόσια Υγεία για ΟΛΟΥΣ!

 

Συμπαράσταση δασκάλων

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας αναφέρει:

Ο Σύλλογος Δασκάλων  και Νηπιαγωγών Πάτρας στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία. Καλούμε όλους και όλες τους συναδέλφους/ισσες να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους ότι θα πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Την Τρίτη 26/3/2024 και ώρα 2μ.μ. ημέρα εγκαινίων των απογευματινών χειρουργείων απαντάμε με συγκέντρωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μαζί με συλλόγους ασθενών, σωματεία εργαζομένων.

Τους δηλώνουμε πως στο δίλημμα οι ζωές μας

ή τα  κέρδη τους απαντάμε: Οι ζωές μας!

Διεκδικούμε Δωρεάν Δημόσια Υγεία για ΟΛΟΥΣ!

 

Στηρίζει  ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ) στηρίζει τη σημερινή  τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.),  που έχει προκηρύξει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας και στην οποία συμμετέχουν και τα Σωματεία Εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας», ενάντια στη φιέστα έναρξης των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων και στην πόλη μας.

Δεν ανεχόμαστε ούτε το νόμιμο ούτε το παράνομο φακελάκι! Έχουμε ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Υγεία μέσα από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, ούτε ο ασθενής πελάτης για τους επιχειρηματίες που πλουτίζουν από τις δικές μας ανάγκες

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό! Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας αντίστοιχο με την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση!

Συμμετέχουμε σήμερα στις 2 μ.μ. στη συγκέντρωση στο ΠΓΝΠ του Ρίου.

 

Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι, το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών-Τροφίμων  Ν. Αχαΐας στέκεται στο πλευρό των Υγειονομικών για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ήρθε για να καταργήσει το δημόσιο  και δωρεάν σύστημα υγείας και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί όσα ψέματα και αν πει ο  υπουργός που διοργανώνει φιέστες και βάζει την υπογραφή του στην περαιτέρω  εμπορευματικοποίηση της υγείας. 

Δεν είναι δικαίωμα η «επιλογή» γιατρού, αναισθησιολόγου και νοσηλευτών που  θέλουν να κάνουν επέμβαση το απόγευμα την ίδια ώρα που στα νοσοκομεία της πόλης μας  αλλά και όλης της χώρας το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι κοροϊδία. Τη στιγμή που  υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στα πρωινά χειρουργεία και  ιατρεία, η λύση δεν είναι να προστεθούν και απογευματινά ξανά-πληρωμένα από την τσέπη  των ασφαλισμένων.  

Το Κλαδικό Συνδικάτο Ποτών-Τροφίμων, συντάσσεται με το Εργατικό Κέντρο  Πάτρας, τα συνδικάτα, τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους της πόλης μας να  αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το «νέο» μέτρο της κυβέρνησης που επεκτείνει τη λειτουργία  των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ,αυξάνοντας τα έσοδα τους από  την τσέπη των ασθενών , θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το «νόμιμο φακελάκι». 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην στάση εργασίας που έχει  προκηρύξει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας ΕΙΝΑ για την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 12μμ έως τις 15μμ για την φιέστα έναρξης των απογευματινών χειρουργείων και  στην πόλη μας που προωθούν ακόμα πιο πέρα την πολιτική της κυβέρνησης για  «ασθενείς- πελάτες». 

Όλες και όλοι δίνουμε το παρόν την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 2μμ στην πύλη του  πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου. 

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για το λαό 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ