"Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος", ξανά στην Πάτρα

Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 21:15

Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλοι καλλιτέχνες χαρακτηρίστηκαν διαφορετικοι, σαλεμένοι, ιδιαίτεροι, τρελοί. Αποδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν από τον περίγυρό τους, αλλά έμειναν πιστοι στα ιδανικά τους.

Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοι χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζηλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου.

Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Αγγελου Ανδρεόπουλου.

Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με εργα που εντυπωσιαζουν οποιονδηποτε τα αντικρυζει... μα και με ατελειωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξιωσης στην πορεία της ζωής του.

Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμει, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο Σάτυρος που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η Μηδεια που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της, μπροστά από την εποχή του, τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμου, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται.

Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού... 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κατω απο άθλιες συνθήκες... αλλά 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν το βίο του Γιαννουλη Χαλεπα.

Η παράσταση ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών, που ξεσπουν σε χειροκροτηματα στο τελος αλλα και , κατα την διαρκεια της παραστασης,  σε Αθήνα, Ηρακλειο Κρητης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανιδι Ερμιονιδας, στον Πύργο της Τήνου, οπου παρουσιαστηκε στον προαυλιο χωρο του σπιτιου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης. αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος

Ερχεται ΞΑΝΑ στην Πάτρα, στο θέατρο ACT , την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 21 : 15

 

Συνεχιζει δε, παραλληλα με τις παραστασεις στην Αθηνα, να ταξιδευει σε πολεις της Ελλαδος αλλα και του εξωτερικου, οι οποιες θα ανακοινωθουν εντος των επομενων ημερων.

 

 

Ακολουθουν καποια αποσπασματα απο κριτικες για την παρασταση μας

 

΄΄Λέγαμε πως δεν γίνεται να βρισκόμαστε για πάνω από μία ώρα στα κόκκινα, κι εμείς από κάτω και όσοι είναι πάνω στη σκηνή. Γίνεται. Μας το απόδειξε η αψεγάδιαστη ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και η επίμονη και απαιτητική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου.΄΄

Τιτικα Τζιαλλα - Ηπειρωτικος Αγων

 

"Το κείμενο αυτό αποτελεί μια γροθιά στο κοινωνικό κατεστημένο"

Ελένη Αναγνωστοπούλου - fractalart.gr

 

"Η τραγική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, περνάει ολόκληρη μέσα από τη δυνατή ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και μας καθηλώνει"

Λένα Σάββα - θεατρο.gr

 

¨'Ενα ανατριχιαστικό όλον που σε κερδίζει επάξια,προσφέρει εντάσεις, ποικίλες υφές και ρεαλιστικό σπαραγμό"

Τζένη Κουκίδου - koukidaki.gr

 

"Με ξετρέλανε αυτός εδώ ο μονόλογος. Με ξετρέλανε τούτη η παράσταση"

Κώστας Κούλης Noizy.gr

 

"Η παράσταση είναι ένας από αυτούς τους μονολόγους, που βγαίνεις από την αίθουσα και ψαχνεις λίγο δροσερό αέρα να σε "χτυπήσει" στο πρόσωπο"

Θοδωρής Κ. - sinwebradio.com

 

" Ο λόγος ρέει, τα συναισθήματα ρέουν. Φαίνεται η ψυχή. Αυτό μου έμεινε από το έργο. Δεν μιλά απλά για τη ζωή του Χαλεπά, μιλά για την ψυχή του κι αυτό παίρνει το κοινό φεύγοντας."

Iart.gr

 

΄΄Σπάνια παρακολουθεί κανείς παράσταση με τόση ισότιμη και ισοβαρή αρμονία των τριών συντελεστών της, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού.Μια παράσταση που οφείλουμε να δούμε όλοι ΄΄

Βαγγελης Ραφτοπουλος thesspress.gr

 

΄΄Ο Γιωργής Κοντοπόδης αρπάζει το κείμενο, περνάει τις λέξεις στην ψυχή του, τις φιλτράρει με έναν αξεπέραστο τρόπο και το προσφέρει με όλη του την ένταση, όλη την ευαισθησία και το πολυεπίπεδο του, τόσο άμεσα, τόσο διακριτά που κανείς και τίποτα δε μένει ασυγκίνητος΄΄

 Αiμιλια Φλωρου artviews.gr

 

΄΄Ο Γιωργης Κοντοποδης χειρίζεται άψογα όλα τα συναισθήματα του ρόλου του, ποτίζεται από αυτά ώστε να μας μεταφέρει την τραγικότητα της ζωής ενός «σαλού άγιου» που αδικήθηκε από τους ανθρώπους, δικαιώθηκε με την τέχνη του. Όλα ξεπροβάλλουν μέσα από τις ερμηνευτικές συναισθηματικές εναλλαγές του ηθοποιού που καταθέτει στη σκηνή τον εξαιρετικό υποκριτικό του πλούτο΄΄

Μαιρη Γκαζιανη polimagazino.gr

 

Το έργο ερμηνεύει ο Γιώργος Κοντοπόδης δείχνοντας πραγματική ψυχή και σθένος, καθώς δημιουργεί έναν άνδρα που στοιχειώνεται από το παρελθόν του ενώ βρίσκεται και κυριολεκτικά εγκλωβισμένος στην παρούσα κατάσταση

Τωνια Καραογλου athinorama.gr

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θέατρο ACT

Σκάλες Γεροκωστοπούλου , 26225

Τηλέφωνο 2610272037 - 6936122263

 

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ

Του Αγγελου Ανδρεοπουλου

Σκηνοθεσια - φωτισμοι : Αλεξανδρος Λιακοπουλος

 

Σκηνικο - εικαστικη επιμελεια : Μιχαλης Παπαδοπουλος

Φωτογραφιες : Ραμπελλα Γρε

Μουσικη συνθεση : Αγγελος Ανδρεοπουλος

 

Στο ρολο του Γιαννουλη Χαλεπα ο Γιωργης Κοντοποδης

 

Ημερα και ωρα παραστασης : Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 21 : 15

Τιμες εισιτηριων : 14 ευρω, 12 ευρω ( φοιτητικο, ανεργων, Α.Μ.Ε.Α. )

Διαρκεια παραστασης : 80 λεπτα

 

 

Προπώληση

https://www.ticketservices.gr/event/periodeia-koimomenos-xalepas-o-salos-agios/?lang=el

 

Link για το τρεηλερ της παράστασης

https://www.youtube.com/watch?v=UPhr20GzlIQ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ